Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga od 100.000 dolara

U New Yorku se izlaže najskuplja knjiga na svijetu

01.12.2008.
u 11:52

"La Dotta Mano" ("Učena ruka") je monografija o djelima velikog Michelangela, s tekstom njegova biografa Giorgija Vasarija, a o pojedinim djelima je eseje pisao Antonio Paolucci, ravnatelj vatikanskih muzeja. Naravno, uz takav tekst ide i bogata likovna oprema, ali u ovom slučaju velike fotografije i vrhunski tisak nisu jedina bogata oprema.

Naime, "La Dotta Mano" je najskuplja knjiga na svijetu čiji svaki primjerak košta 100.000 dolara. Javna knjižnica u New Yorku dobila je kao donaciju jedan primjerak koji će izložiti javnosti, ali Marilena Ferrari iz bolonjske izdavačke kuće FMR kaže da se već 20 primjeraka našlo u rukama privatnih kupaca.

Knjiga teška 28 kilograma ima prednje korice od bijelog mramora (Iz Michelangelovog omiljenog kamenoloma u Carrari), a tkaninu za platno uveza, svrenu svilu, radila je ista tvrtka koja je izradila i zavjese za La Scalu i Metropolitan Operu.


"Ja volim knjige," objašnjava Marilena Ferrari razlog zašto se upustila u takvu izdavačku ekstravaganciju. "Knjige uništava interent, one gube svoj identitet – to je moderna, internetska verzija spaljivanja knjiga. Danas stvari tako kratko traju prije nego što nestanu."

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?