Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U ‘Državi za čovjeka’ sudska sablja isuče se samo na glave Hrvata koji podignu glavu

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
31.08.2011. u 10:10

Čovića se u posljednjem od nekolicine procesa koji se vode, a sve je odreda provodila stranačka Financijska policija FBiH, tereti da je omogućio Mesnoj industriji Lijanovići utaju poreza od blizu dva milijuna maraka

Dovoljno je bilo i samo da se u javnosti pojavi spekulacija da bi čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović mogao biti kandidat za novog državnog premijera ili pak da izjavi kako Hrvati neće odustati od projekta uspostave hrvatske federalne jedinice, a da u Državi za čovjeka Kazneni odred odmah potvrdi optužnicu pred sarajevskim Županijskim sudom za korupciju. Čovića se u posljednjem od nekolicine procesa koji se vode, a sve je odreda provodila stranačka Financijska policija FBiH, tereti da je omogućio Mesnoj industriji Lijanovići utaju poreza od blizu dva milijuna maraka. Prije pet godina pred višim, Sudom BiH utajeno je više od 39 milijuna maraka.

No, sada u nastavku sudskog procesa utaje spalo je na dva milijunčića, a na optuženičkoj klupi nema Lijanovića koji su danas sastavni dio vlasti Države za čovjeka. Zanimljivo je da je optužnica podignuta prije dva mjeseca i dok se pred Sudom BiH potvrdi za dva dana, pred Županijskim sudom se potvrdi kada se očekuje nastavak političkih pregovora. Uostalom zar nije tako bilo i s drugim dosadašnjim postupcima. Vjerojatno je pravno sve to poredano, i po tužiteljskim, odnosno sudskim propisima, ali nema nikakve logike.

Primjerice, kada provališ u trgovinu i omogućiš drugome da ukrade robu, valjda bi i on u najmanju ruku trebao sjediti na optuženičkoj klupi. U Državi za čovjeka to nije slučaj. Slično, ili možda još drastičnije je okončan prvi dio slučaja Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. Ova klasična obavještajno-policijsko-pravosudna spletka dijela bošnjačke politike imala je za cilj oslabiti utjecaj Hrvata u MUP-u čije je sjedište u Mostaru. A optužena su i procesuirana dvojica bivših premijera Hrvata, troje ministara Hrvata i dvojica ravnatelja policije koji su četiri godine isključeni iz rada.

No postignut je višestruki učinak, jednako kao i u slučaju Čović. U policiji i u političkome životu se pokušalo i djelomično ocrniti ove osobe, uz ostalo kao i politiku koju predstavljaju. I što je najvažnije, upućena je poruka i ostalim Hrvatima koji se drznu dignuti glavu i zakukurikati da bi mogli imati problema s Državom za čovjeka.

Ključne riječi

Komentara 1

CL
cleuna
10:25 06.09.2011.

Država za čovjeka.Kojega čovjeka?Ovo vrijdi samo ako je čovjek bošnjačke nacionalnosti.Sve ovo što se trenutno zbiva u Federaciji podsjeća me na bivšu Jugoslaviju gdje su svi trebali bitit ravnopravni ali da ipak neki trebaju biti ravnopravniji.Hrvati u Federaciji služe samo za punjenje državnog proračuna a ako se usude to javno reći nađu se na udaru bošnjačkih medija sa FTV-om na čelu koja je javni servis Lagumdžijine stranke i izdajnika iz Hrvatskog naroda.Zato ne ni treći entitet.Jedino jamstvo opstanka Hrvata u BiH je obnova i uspostava HR HB.Odigrati finale,pa šta koša da košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?