Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tužba protiv vlasnika Craigslista zbog 'promicanja prostitucije'

06.03.2009.
u 13:24

Craigslist, jedna od najpoznatijih stranica koja objavljuje besplatne male oglase našla se na udaru jednog šerifa iz Illinoisa koji je protiv vlasnika toga oglasnog servisa podnio federalnu tužbu tvrdeći da stranica promiče prostituciju. Naime, Craigslit kao stranica za oglase ima više rubrika, među njima i "erotske usluge", čije ukidanje traži šerif Thomas Dart.

- Craigslist je najveći izvor prostitucije u zemlji. Nestala djeca, odbjegla djeca, zlostavljane žene i žene žrtve trgovine ljudima redovito su prisiljeni na na seksualne odnose sa strancima jer ih svodnici podvode na Craigslistu - tvrdi Dart.

Više od 2800 oglasa za dječju prostituciju
Vlasnici Craiglista, pak, tvrde kako bi podvođenje preko njihove stranice bio glup potez.
- Craigslist bi bio ekstremno nepromišljen izbor za takve kriminalne radnje jer bi kriminalci neizbježno ostavili elektronički trag koji bi policija mogla slijediti. Mi na dnevnoj bazi surađujemo s policijom i federalnim vlastima - priopćila je glasnogovornica Craigslista Susan McTavish.

Ipak, podaci FBI-ja ne idu vlasnicima u prilog: agenti su na stranici pronašli više od 2800 oglasa za dječju prostituciju.

Sigurnosne mjere uvedene u studenome 2008.
Craigslist je nastao 1993. godine, kada je Craig Newmark počeo slati servisne e-mailove prijateljima i poznanicima o događajima u San Franciscu. Prava internetska stranica pokrenuta je 1995. godine, a 1999. godine postaje kompanija koja se širi u devet američkih gradova. Do 2007. godine Craigslist je obuhvaćao 450 gradova u 50 zemalja.


Osnivač Craiglista, Craig Newmark
Foto: Corbis

Poslovanje Craigslista je jednostavno: mali oglasi objavljuju se besplatno, a naplaćuju se samo oglasi za posao u većim američkim gradovima. Oglas za posao u San Franciscu stoji 75 dolara, a u New Yorku, Los Angelesu, San Diegu, Bostonu, Seattleu, Washingtonu, Chicagu i Portlandu stoje do 25 dolara. Za New York se naplaćuje i oglašavanje stanova za iznajmljivanje, i to po 10 dolara.

Kako bi osigurali sebe i stranicu od zloupotreba različitih svodnika, vlasnici Craigslista su u studenome 2008. godine uveli plaćanje osobnih oglasa u rubrici "erotske usluge" po 5 dolara po oglasu. Sporazumom u 43 američke države pristali su na uvođenje sigurnosnih mjera: svaki oglašivač u rubrici "erotske usluge" mora ostaviti svoj telefonski broj na koji će biti pozvan prije objavljivanja oglasa, kao i broj kreditne kartice kojom plaća objavljivanje. Sav prihod od oglasa iz rubrike "erotske usluge" daje se u dobrotvorne svrhe.

Sigurnosne mjere nedovoljne
No šerif Dart tvrdi da je taj novac "prljav" te da vlasnici, unatoč brojnim uhićenjima, nisu dovoljno poboljšali nadzor te rubrike. Njegov zahtjev za potpuno ukidanje sekcije ignorirali su dvije godine, pa je odlučio podići federalnu tužbu.

- Svodnici vrebaju na najranjivije članove društva... Najgore je što vlasnici Craiglista znaju da se stranica koristi u ilegalne svrhe, a ništa ne čine da to spriječe - kaže Dart. Sigurnosne mjere poput telefonske provjere i broja kartice nazvao je smiješnima: svodnici koriste ukradene kartice, a i svoje oglase objavljuju i u drugim, besplatnim sekcijama.

(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?