Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Trideset inspekcija iz perspektive gosta

01.09.2007.
u 22:32

U Hrvatsku je dolazilo pet milijuna turista manje nego danas kad su u Večernjem listu shvatili što je turizam. Ideju prvoga turističkog pera, Zlatka Franjića, prepoznao je ondašnji glavni urednik Milan Bekić i prva je Turistička patrola, davne 1975. godine, mogla krenuti. Kritično, neovisno, anonimno i iz perspektive gosta, bili su postulati, koji su od te pobjedničke godine za Dubrovnik tijekom svih idućih desetljeća izdržali i test vremena i test čitatelja.

Niz godina u kojima su ekipe večernjakovaca pažljivo odmjeravale i vagale kakvi su domaćini, kako su se pripremili i što su novo napravili u nekoliko je navrata prekinut, ali ove godine uspijevamo zaokružiti jubilarnu brojku. Dosad je odrađeno ukupno trideset turističkih inspekcija. Pokatkad se domaćinima možda sudilo i prestrogo, katkad se možda nekima nehotice udijelilo i više bodova nego što su zaslužili, ali poštenja i dobrih namjera nikad nije manjkalo.

Turizam je u međuvremenu prevalio uistinu velik put. Poput našeg lista, uostalom. Najstarija ocjenjivačka akcija te vrste u nas postala je svojevrstan zaštitni znak i Večernjaka i natjecateljskog duha u turizmu. Svi žele biti najbolji, imati najviše gostiju, najveću zaradu. Uza sve poboljšice, mjesta za bolje uvijek ima. I zato  do iduće sezone.

Želite prijaviti greške?