Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.06.2012. u 12:00

Političarčićima na vlasti, od kojih većina nije proizvela ni kunu, ljevičar Gabrić ne bi, dao niti da mu auto operu, a kamoli da vladaju državom u krizi

Hrvatska nije izložena pogubnim utjecajima najžešće gospodarske krize, vjerojatno bi građani Hrvatske opušteno, tek uz poneku ironiju, gledali na trapavo miješanje karata u vladi Zorana Milanovića. Već im je prošla osmina mandata, a oni još kadroviraju, smijenjuju ne samo ministre, nego i one koje su sami postavili na čela javnih tvrtki. Kao u velikom laboratoriju, sistemom pokušaja i pogreške. Kao posljedica, jedino što ova vlada brzo radi jest - rušenje povjerenja u njezine sposobnosti.

No, kada na očitu trapavost upozoravaju iz HDZ-a, to ima drukčiji prizvuk, od onoga kada grubim izrazima o vladi govori stručnjak čvrstih socijaldemokratskih uvjerenja poput Nikice Gabrića. On jest oftamolog, no nije “tek” još jedan doktor u politici. Nije angažiran u SDP-u, vlasnik je lanca očnih klinika. Iznenada gostujući u Nu2 na HTV-u, lansirao je termin “prosvijećeni apsolutizam”, zagovarajući sasvim drukčiju vlast u Hrvatskoj. Ideja mu se svodi na bespogovorno angažiranje stručnjaka. Političarčićima na vlasti, od kojih većina u životu nije uspjela proizvesti niti kune, nego su bili na društvenim ili državnim jaslama, ljevičar Gabrić ne bi, očito dao niti da mu auto operu, a kamoli da vladaju državom u krizi.

Osim Tomislava Karamarka, koji je “po dužnosti” ostao oduševljen razornom kritikom SDP-HNS vlasti, Gabriću sada tapšaju rame i brojni drugi. Ideja meritokracije, međutim stara je. Najintrigantniji u plediranju i najavama stručne, tehničke vlade bio je hadezeovac Nikica Valentić. Ratni je premijer i dobro zna prednosti formiranja stručne vlade u uvjetima kolapsa države. Godinama je isticao potrebu stvaranja velike koalicije HDZ-SDP. Te je ideje iznosio još dok je J. Kosor čvrsto vladala, a Milanović bio još daleko od preuzimanja mandata. No, kako je vlada očuvala saborsku većinu, takva naprezanja prema konsenzusu ostajala su bez učinka. I Milanović je bio, tada protiv te ideje. Za razliku od njega, iz diplomatskih kuloara stizale su vijesti da bi se, međutim J. Kosor moglo “uvjeriti”. Zadnji je put ta ideja kolala puno mjeseci pred parlamentarne izbore, a lansirana kao posljedica procjena da Milanović ipak nije dovoljno dobar “materijal” za premijera. No, J. Kosor, još jednom krivo procjenjujući, hrli prema parlamentarnim izborima uvjerena da će pobijediti. Budući da niti 6 mjeseci nije bilo dovoljno da se Milanovićeva vlada zagrije, ideja o vladi stručnjaka opet je tu.

 – Problemi su veliki, no još nedovoljno, još nismo u situaciji da niti jedna hrvatska stranka ili koalicija ne može učinkovito vladati, Hrvatska još uvijek može otplaćivati svoje kreditne obveze, još nismo u raljama MMF-a – kaže mi sada Nikica Valentić.

Stvaranje velikokoalicijske, stručno-tehničke vlade još, po njemu nije realnost. No, smatra da će do takve vlade doći. Kada je, odmah nakon pobjede Karamarka, premijer Milanović uputio poruku o potrebi političkog konsenzusa vladajućih i HDZ-a, mnogi su ostali u čudu. Iza tog poziva još ne stoji ništa konkretnog, no Milanović, jednostavno ostavlja otvorena vrata u slučaju da se u zemlji situacija zakomplicira. Postane li slična onoj u Grčkoj, to više neće biti prazne riječi. HDZ ovdje ima svoju logiku, a ona govori - ne daj Bože da Milanović ne uspije još izgurati koju godinicu mandata. HDZ je, naime, sada posve nepripremljen za preuzimanje političke odgovornosti za središnju vlast. I novi šef stranke kaže da je HDZ “još na koljenima”. Ne zna se hoće li stabilizacija trajati godinu, dvije, ili duže. No, može biti i kraća. Upadne li država u izvanrednu situaciju prije, stabilizacija HDZ-a morat će biti i puno brža.

Neki ekonomisti i poduzetnici tvrde da je Hrvatska već sada blizu takvog stanja. U kojem bi se otvorio prostor za formiranje tehničke vlade i instaliranje hrvatskog “Montija”. Kad smo već kod toga - čime će vrijeme sada kratiti uskoro bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski?

Komentara 13

OB
-obrisani-
12:38 17.06.2012.

Ma nama je super...mi imamo Milanovića koji uživa u šampanjcu i kavijaru kod takuna Tedeschija i razmišlja o radnicima DIOKIa ;) Mi imamo Čačića i njegovih desetak firmi koji brinu o nama ;) Mi imamo Linića i njegovu sposobnost prodajeje ono malo hrvatskih poduzeca što je ostalo u našem vlasništvu. A oni svi zajedno imaju jedan veliki plan.....Plan 21 cm kako uvaliti hrvatskom radniku i seljaku i pri tome umirata od smijeha jero to je njihova Nova Pravednosat ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:55 17.06.2012.

Ne znam tko normalan moze prizivati nametnutog premjera, nekoga koga bira svjetska plutokratska elita a ne gradjani na izborima. Monti je igrac Goldman Sachsa i na poziciju nije dosao na izborima. Radi se o jednom od najcrnijih scenaria prakticki ekonomskojj diktaturi nametnutoj izvana, ali kako se Hrvati cesto hvale kako su nesto napravili "kako im je EU rekla" ne bi se cudio ni da takav puc prihvate.

DU
Deleted user
12:31 17.06.2012.

Komitetlijski kadrovi su nadignuli cijene, povisili PDV - i učas prokockali povjerenje puka te su sad zreli za odstrel na izborima. Da ništa ne znaju i ništa ne mogu nego da će uslijediti ljevičarska kakofonija znana iz mandata pok. Račana - to je bilo lako predvidjeti. Sjetimo se Željke Antunović, kao tadašnje ministrice obrane koja se poput curke na vespi profuriknula u MIG 21 HRZ i onda ponosno pozirala pred fotoreporterima s pilotskom kacigom pod lijevim pazuhom. Uz sveopće odobravanje, čak euforiju ženskog tiska! Provela je mandat preuređujući kabinet u talijanski namještaj ptičjeg javora, a u resor se razumjela kao Marica u krivi štrudel. I samo imamo nekoliko takvih ministara i premijera koji šuplje odzvanja svojim komitetlijskim frazama(ne smijemo, moramo, puca po šavovima itd. itd.). Čuđenju nema mjesta i šef oporbene stranke samo mora izjaviti da im štap u usta ne bi stavio! Ni manje niti više... Kakve velike kooalicije! Od tipova koji rade toliko unforced errors treba pričekati da se sami udave u vlastitim .. ne smijem napisati što!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?