Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJKUN NA TAJKUNA Agrokor u novim akvizicijskim igricama

Todorić preuzima Gucićev Getro?

31.03.2009.
u 18:50

Ivica Todorić, čelnik Agrokora, uopće nije demantirao glasine kako bi upravo on mogao postati novi vlasnik trgovačkog lanca Getro.

Tko su igrači
Još od listopada prošle godine nagađa se, naime, kako se vlasnik Getroa Vjekoslav Gucić namjerava riješiti svoje kompanije, koja je u 2009. godinu ušla s novom sistematizacijom poslovanja i 200 radnika manje. Gucić je navodno već započeo pregovore s pet potencijalnih kupaca, koji su se do odluke o izboru novoga kupca obvezali na šutnju, a među glavnim su “igračima” Kaufland, Konzum i Spar te dva investicijska fonda. Najveći je favorit među njima upravo Todorić, kojega ovih dana optužuju za neplaćanje dobavljačima, a tome je, kako se nagađa, jedini razlog Getro.

– Getro je naš veliki poslovni partner, kompanija koju izuzetno cijenimo. No, iako zasad nismo dobili nikakvu dokumentaciju vezanu za prodaju Getroa, pažljivo ćemo pratiti što se događa – poručili su jučer iz Todorićeva Agrokora, dajući jasno na znanje kako neće stajati po strani.

Getro u svom portfelju ima 17 prodajnih objekata u 14 gradova površine od gotovo 80 tisuća četvornih metara, moderan distribucijski centar od 13.700 m² te zapošljava više od 1600 radnika.

Četiri trgovine viška
Bude li konačan pobjednik natječaja Todorić, Agrokor bi se, doznajemo, tada zbog nacionalne koncentracije morao riješiti četiriju trgovačkih centara Getroa u Zagrebu kao što je to, prema ocjeni Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, morao učiniti i u slučaju Lokice Jolly JBS-a u Šibensko-kninskoj županiji. Prema ocjeni AZTN-a, Konzum je najjači trgovac u Zagrebu, a Getro odmah poslije njega.

U Getrou nismo uspjeli dobiti odgovor. Gucić je nakon šest godina partnerstva s EBRD-om otkupio osam posto dionica prepuštenih EBRD-u 2002. za koje je dobio devet milijuna eura te još 51 milijun eura povoljna kredita realizirana uz podršku Raiffeisen Zentralbanka. Todorićev posljednji “šoping” bio je preko granice, u BiH. Ondje je nakon otvaranja nekoliko novih prodajnih objekata Konzuma, potkraj siječnja ove godine Todorić preuzeo lanac trgovina Tom u vlasništvu biznismena Save Tomaševića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?