Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tmurni oblaci nad financijskim tržištima

11.11.2008.
u 12:04

Potištenost je danas zavladala na svjetskim financijskim tržištima, spustivši cijene dionica i najvažnijih roba, budući da su loše vijesti iz korporativnog sektora izbrisale sav jučerašnji optimizam ulagača.

MSCI, indeks dionica na svjetskim burzama, pao je jutros 1,2 posto, na 929,07 bodova, što je njegov prvi pad u posljednja tri dana.

Više od 28.000 milijarda dolara vrijednosti izbrisano je s globalnih dioničkih tržišta od početka godine. Kreditni gubici i otpis loše imovine dosegnuli su 920 milijarda dolara dok svijet trese najgora financijska kriza od Velike depresije 1930-ih godina.

MSCIEF, indeks dionica na tržištima u razvoju, izgubio je jutros oko tri posto. Taj indeks je već peti mjesec zaredom u negativnom području. Od početka godine pao je 54 posto.

- Na tržištima zabrinutosti prelaze s financijskog sektora na šire gospodarstvo i očiti su znakovi recesije. Mnogo je negativnih vijesti iz gospodarstva i korporacija - ističe Andrew Popper iz SG Hambrosa u Londonu.

Zarade 1209 kompanija u zapadnoj Europi, koje su dosad izvijestile o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju, u prosjeku su pale 9,7 posto, izvješćuje agencija Bloomberg.

Zabrinutosti zbog gospodarskog rasta i situacije u korporacijama prelile su se i na tržišta roba, gdje su u ponedjeljak cijene snažno porasle nakon što je kineska vlada najavila ambiciozan paket stimulativnih gospodarskih mjera.

Cijena nafte pala je danas otprilike tri posto, na 60,5 dolara za barel. Cijena unce zlata pala je 0,2 posto, na 744 dolara, dok se cijena bakra na Londonskom tržištu metala spustila 2,5 posto.

Potražnja za robama, a posljedično i njihove cijene, općenito padaju kada gospodarstva usporavaju rast.

Na deviznim tržištima tečaj dolara uglavnom je oslabio prema vodećim međunarodnim valutama. Tako je prema jenu oslabio 0,25 posto, pa stoji na 97,68 jena. Istodobno, tečaj eura porastao je 0,4 posto prema dolaru, na 1,2787 dolara.

Britanska je funta, pak, pala na najnižu razinu u posljednjih 12 godina prema košarici valuta, jer ulagači strahuju da će britansko gospodarstvo utonuti u recesiju, premda vlada spašava bankarski sektor i planira poduzeti fiskalne mjere radi poticanja gospodarstva.

Naime, danas objavljeni podaci pokazuju da je u trećem tromjesečju prodaja kuća u Britaniji dosegnula najnižu razinu u posljednjih 30 godina, ponajviše zbog financijske krize. Uz to, u listopadu je snažno pao promet u trgovini na malo.

Euro je poskupio 0,4 posto prema funti, na 81,94 penija, što je nadomak rekordne razine dosegnute jučer, od 82,98 penija. No, tečaj funte stabilizirao se prema dolaru na 1,5605 dolara, nakon što je dotaknuo i 1,5558 dolara.

- Znatnije reakcije na deviznom tržištu možda će biti odložene sve dok ne bude poznat rezultat sastanka čelnika Skupine najrazvijenijih zemalja G20 za vikend - smatra Hideki Amikura, zamjenik direktora za trgovinu valutama u Nomura Trust Banku u Tokiju.

Čelnici G20 sastat će se idućega vikenda u Washingtonu kako bi razgovarali o načinima rješavanja krize koja nagriza svjetsko gospodarstvo.

U međuvremenu, očekuje se da će Europska središnja banka značajno sniziti svoje procjene gospodarskog rasta i inflacije.

- Više je nego vjerojatno da će ECB značajno modificirati svoje projekcije rasta i inflacije u prosincu. Nije isključeno ni da će revizija projekcija imati posljedice na našu monetarnu politiku - izjavio je član upravnog vijeća ECB-a Guy Quaden za Bloomberg.

ECB je od listopada snizio ključne kamatne stope u Eurozoni i dva navrata za cijeli postotni poen, a predsjednik ECB-a Jean Claude Trichet izjavio je da je moguće njihovo novo spuštanje u prosincu.

Očekuje se da će i Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjiti svoje procjene potražnje za naftom u 2009. i to treći mjesec zaredom, jer prijetnja od najgore recesije nakon Drugog svjetskog rata izaziva pad potrošnje goriva, kaže jedan bivši analitičar te agencije.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?