Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Tko je kriv - yasmin, žena ili liječnik

VL
Autor
Diana Glavina
24.09.2008.
u 17:09

Iako se može dokazati samo obdukcijom, mnogo toga doista upućuje na to da je uzrok plućne embolije i, na žalost, smrti 22-godišnje Zadranke Helene Rukavine anitibebi pilula, odnosno oralna hormonska kontracepcija koju je djevojka uzimala radi zaštite od začeća.

Sa svih strana pitanje je li pilula yasmin skrivila smrt mlade žene i, naravno, ozbiljna sumnja da je to baš tako, pobudilo je, logično, strah u mnogih žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Situaciju je dodatno učinilo još užarenijom jer je prije samo otprilike mjesec danas i do nas stigla vijest iz Australije o smrti djevojke, također zbog plućne embolije, uzrok koje je također navodno piluila yasmin.

Panika se u nas proširila do te mjere da su glasine proizvele priču o još nekoliko djevojaka koje u teškom stanju leže u splitskom bolničkom centru. Ravnatelj bolnice dr. Duje Marasović demantirao je priče o novim žrtvama antibebi pilule, priča o tragediji mlade Zadranke u medijima će se također slegnuti i utihnuti.

Ali smijemo li zanemariti vezu između oralne hormonske kontracepcije i teških zdravstvenih problema kao što je plućna embolija? Je li doista kriv yasmin ili, možda, žena koja ga uzima ili liječnik koji je prepisao taj lijek?

A prije nego što se na bilo koga prebaci krivnja i odgovornost treba znati činjenice. Hormonske kontracepcijske tablete koriste se više od 45 godina i do sada ih je uzelo više od 300 milijuna žena u svijetu. U razvijenim zemljama to je najčešći oblik zaštite od trudnoće kojim se koristi i do 40 posto žena reproduktivne dobi.

U Hrvatskoj manje od 10 posto. Statistika kaže i to da zemlje u kojoj je visoki postotak korištenja kontracepcije imaju i najmanje pobačaja. Usto, mnoge velike studije u svijetu pokazuju i to da je nekontracepcijska dobrobit hormonske kontracepcije, među ostalim, niži rizik za razvoj raka jajnika. No, ni ovu priču ne može zaobići “ali”.

Kao što nitko nije savršen, tako nijedan lijek nije savršen i svaki, baš svaki, može imati lakše i teže nuspojave kao i kontraindikacije. I zna se da oralna hormonska kontracepcija može izazvati težak zdravstveni incident ako žena ima obiteljsko ili osobno opterećenje za kardiovaskularne bolesti. Ili, godinama se, među ostalim, upozorava da anitibebi pilula ne ide uz pušenje i cigareta.

Koliko god rizik doista bio mali ili statistički gledano zanemariv, za osobu koja uđe u statistiku nuspojava posljedice mogu biti preteške. Pa, i kad je riječ o oralnoj hormonskoj kontracepciji, individualizirani odabir terapije, razgovor, edukacija, točna informacija, dobar odnos liječnika i pacijentice rješenje su za mnoge dvojbe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?