Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Tko bi od političara 'Crkvu šutnje'?

10.09.2008.
u 15:54

Potrebna je nova generacija političara katolika koji bi imali strog moral i bili sposobni, rekao je papa Benedikt XVI. na talijanskom otoku Sardiniji. Talijanska glasila pišu kako su "Italiji potrebni novi političari katolici", ali se papine riječi nisu odnosile samo na talijanske političare.

Kad govori poglavar Katoličke crkve, onda se njegove riječi odnose na cijeli svijet. Prema tome, Benedikt XVI. poručuje svima kako "politici treba novi naraštaj zauzetih političara katolika, sposobnih s mjerodavnošću i moralnom strogoćom tražiti rješenja za održivi razvoj". Odnosi li se poruka i na Hrvatsku? Papa nikada ne spominje pojedine države.

Vjernici u svakoj zemlji mogu pomisliti kako su se papine riječi odnosile upravo na njih. Papa se obraća Crkvi i vjernicima, a ne određenoj državi, kada im poručuje iz Sardinije: "Neka vas (dakle, vjernike i Crkvu) učini kadrima evangelizirati radništvo, gospodarstvo, politiku kojoj je potrebna nova generacija angažiranih kršćanskih laika, sposobnih s mjerodavnošću i moralnom strogoćom tražiti rješenja za održivi razvoj".

To znači kako papa drži da političari katolici nisu dovoljno zauzeti u obrani moralnih i socijalnih vrijednosti iz crkvenog nauka. Hoće li se nakon toga poziva političari katolici trgnuti?
Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je dočekao Benedikta XVI. na Sardiniji i poljubio mu ruku, izjavio je kako nijedan političar njegove koalicije nije nikada ni u snu pomislio "staviti u sumnju pravo predstavnicima Crkve na slobodnu ocjenu političkih stvari".

Dakle, Crkva može i treba govoriti o politici i to nije njezino miješanje u ono za što nije mjerodavna. Berlusconi dodaje kako "su se oni koji su se zauzimali za Crkvu šutnje nadahnjivali načelima suprotnima našima, odnosno marksističko-lenjinističkim teorijama ili jednostavnim riječima  komunizmu".  

Tko među političarima u Hrvatskoj želi "Crkvu šutnje", odnosno braniti joj iznošenje političkih ocjena? Da se papina poruka odnosi i na Hrvatsku vidljivo je i po riječima Đure Hranića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog, kada je kazao kako "istina koji put traži odustajanje od vlastitih interesa, ona i kad je nadglasana, ne prestaje biti istina. Ona ne trpi poigravanje i trgovanje, ne trpi potplaćivanje, mito, korupciju i lakomost, ne dopušta biti u ičijoj službi".

Crkvu se u mnogim zemljama Europe želi ušutkati, a predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Bagnasco upozorava kako je u europskim zemljama prevladao antiklerikalizam. Time što će se kazati kako se Crkva ne smije baviti politikom zasigurno se neće suzbiti nemoralno ponašanje političara koji su više usmjereni na brigu o vlastitim interesima negoli o društvu.

Želite prijaviti greške?