Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZALIŠNA PREMIJERA

'The Pillowman' u režiji Saše Broz uskoro na Sceni Gorica

27.01.2009.
u 11:20

Nakon odlične praizvedbe predstave "Ljubavna pisma", iz Scene Gorica za ovaj mjesec najavljuju još jednu premijeru. Riječ je o predstavi "The Pillowman" Martina McDonagha u režiji Saše Broz, koju će publika prvi put imati prilike vidjeti 31. siječnja.

"The Pilowman" je, najavljuju iz Scene Gorica, drama jednog pisca, njegova brata i dva policijska istražitelja. Njih četvorica okosnica su dramske radnje koja se vrtoglavim elipsama dotiče najvažnijih pitanja na relaciji moć i kreativnost ili pak prisila i sloboda. No, budući da među njima ništa nije samo po sebi razumljivo, uz neočekivane i provokativne obrate, kazališna predstava dotiče i neka suštinska etičko-estetička pitanja. Neka od tih, na koje nije lako odgovoriti, pitanja su: Zbog čega pisac piše? Ili zašto totalitarni režimi ne vole pisce?

Kroz istražni postupak koji se vodi protiv pisca Katuriana Katuriana, kojeg u predstavi glumi Dražen Šivak, postaje sve jasnije da je čitav niz stravičnih zločina inspiriran, odnosno odigran na temelju opisa iz njegovih priča. Pored pisca optužen je i njegov brat invalid Michal kojeg utjelovljuje Adem Smailhodžić, dok ostala dva lika u predstavi glume Goran Bogdan i Srđan Grahovac.

Iako je struktura dramskog teksta armirana radnjom policijske istrage, objašanjavaju iz Scene Gorica, čitav niz različitih priča kao dokazni materijal u postupku ispričan je na sceni, a pričaju ih Katurian i isljednici. Atmosfera teksta prilično je morbidna, skoro gotička, pa se može doživjeti i kao sadržaj jezovitih dječjih snova.

U svakom slučaju predstavu vrijedi pogledati, a u prilog tome ide i činjenica da je "The Pillowman" dobio nagradu "Olivier" za najbolji dramski tekst napisan na engleskome govornom području u 2004. godini.

Želite prijaviti greške?