Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Teroristi u Mumbaiju koristili su se visokom tehnologijom

07.12.2008.
u 12:31

Indijske snage reda nemalo su se iznenadile kada su zavirile u naprtnjače ubijenih terorista. Zavidni arsenal – kalašnjikovi, kineske ručne granate, gomila municije – nije ih iznenadio jer su od početka akcije uvidjeli da imaju posla s vrhunski obučenim borcima. No nisu očekivali da će njihovo poznavanje tehnologije biti na istoj razini. Teroristi su se koristili laptopima, GPS uređajima, mobilnim i satelitskim telefonima, a u naprtnjači svakog od njih nalazila se vrećica badema i – Blackberry. Bademi su tu bili da bi obnovili energiju, a Blackberry – da bi doznali što policija sprema protiv njih.

Google Earth
Prema iskazu jedinog uhićenog terorista, teroristi su odabrali i detaljno upoznali mete svojih napada koristeći se Google Earthom, besplatnom internetskom uslugom koja prikazuje kartu čitavog svijeta, sve do predmeta veličine pola metra. U sklopu obuke morali su upamtiti satelitske snimke visoke razlučivosti kako bi pronašli svoje mete, a za svaki slučaj snimili su ih i na CD-ove koje je policija poslije pronašla u opremi terorista. Teroristi digitalne ere tehnologijom su se poslužili i pri dolasku na cilj: doplovili su do Bombaya uz pomoć GPS uređaja Garmina.

Imali Blackberryje
Način na koji su se teroristi koristili tehnologijom jasno pokazuje da je svaki detalj njihova krvavog pohoda bio isplaniran. Isprva su međusobno i s centralom komunicirali preko satelitskih telefona, znajući da indijske vlasti nemaju načina da ih prate. Općenito se drži da satelitske telefone može prisluškivati jedino američka agencija NSA. Indijske su vlasti zatražile pomoć FBI-ja, no uspjeli su jedino locirati poziv terorista prema bazi u Pakistanu: već je bilo prekasno jer su otmičari u tom trenutku pokupili mobitele svojih žrtava, zamijenili njihove SIM kartice vlastitima i tako neometano nastavili komunikaciju.

Prema iskazima očevidaca, otmičari su od početka pozorno pratili lokalne TV programe koji su antiterorističku akciju prenosili uživo: tako su mogli vidjeti svoje protivnike, pa čak i gdje se oni točno nalaze. Standardna procedura u takvim slučajevima nalaže da se objektima koje drže otmičari isključi TV signal, no kad su vlasti “odsjekle” kabelsku TV u toj gradskoj četvrti, izazvale su paniku među običnim ljudima, a nisu riješili problem: teroristi su izvukli svoje Blackberryje i nastavili pratiti vijesti preko interneta i 3G mreže, kako bi doznali što im sprema policija.


Blackberry mu spasio život

Amit Gupta, 38-godišnji biznismen, bio je u svojoj sobi u hotelu "Oberoi Trident" kada su u hotelski lobi upali otmičari. Čuo je eksploziju, otvorio vrata i ugledao dim. Vratio se u sobu a kada je dim počeo sukljati i iz strujnih utičnica, razbio je prozor i izvukao se na prozorsku dasku. Upravo kada se spremio vratiti u sobu i izaći u lobi, na Blackberry mu je stigla poruka koja mu je spasila život: rođak ga je obavijestio o otmici. Sljedeća 42 sata se, kao i otmičari, preko Blackberryja informirao o tijeku antiterorističke akcije – i ispijao pivo iz mini bara koje ga je spasilo od dehidracije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?