Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost na internetu

Znate li kako vaša djeca koriste internet?

Junior Adventures
Foto: Shutterstock
1/3
23.07.2021.
u 11:06

Danas rijetko koje dijete nema pristup internetu i njegovim mogućnostima, zbog čega on za roditelje postaje vrlo izazovna okolina koju je iznimno teško kontrolirati. Donosimo prijedloge kako to izbjeći

Djeca vole tehnologiju i brzo se nauče služiti igraćim konzolama i uređajima osjetljivima na dodir, poput pametnih telefona i tableta, kao i surfati internetom i igrati online igre. Istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima, koje su proveli Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabri telefon, pokazalo je da 45 posto predškolske djece u Hrvatskoj samostalno koristi internet, a čak četvrtina roditelja svojim predškolcima ne postavlja pravila vezano uz korištenje elektroničkih uređaja.

Zbog nedostatka zakonskih regulativa na internetu, s problemom kontrole i korištenja internetskog sadržaja, suočava se cijeli svijet zbog čega je Američka pedijatrijska akademija (AAP) iznijela svoje stavove za njegovo korištenje. Prema njima, djecu do 18 mjeseci i dalje ne treba poticati da provode vrijeme pred ekranom, osim za komunikaciju s članovima obitelji preko video-chata i uvijek uz prisustvo roditelja.

Roditeljima djece u dobi od 18 mjeseci do dvije godine savjetuje se da, ako žele dijete početi izlagati medijima, pažljivo biraju kvalitetne programe i aplikacije i da ih gledaju ili igraju zajedno, odnosno da ne ostavljaju dijete da ih koristi bez roditeljeve prisutnosti. To vrijedi i za djecu od dvije do pet godina, za koju se preporučuje da ne bi pred ekranom trebala provoditi više od sat vremena dnevno.

Za djecu od šest godina nadalje trebalo bi uvesti pravila korištenja medija i paziti da vrijeme koje provode pred ekranom ne umanji vrijeme potrebno za spavanje, igranje, fizičke aktivnosti i druženje, a i dalje bi roditelji trebali paziti na kvalitetu medijskih sadržaja, koristiti ih zajedno s djecom i o njima razgovarati.

Ostvarite zdravu i sigurnu internetsku okolinu

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta u obitelji, kao i do razumijevanja kako djeca koriste internet je zajedničko korištenje interneta. Ključ je u aktivnom angažmanu i razgovoru s djecom. Budite pozitivni, prihvatite i vi tehnologije u kojima vaša djeca uživaju i potražite obiteljske aktivnosti i igre. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste ili žele koristiti, kao i njihove sigurnosne značajke.

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta u obitelji je korištenje interneta zajedno s djecom.
Foto: Shutterstock

Nadalje, jednako kao što postavljate pravila u drugim područjima života vaše djece, utvrdite svoja očekivanja vezana za njihove online aktivnosti. Sastavljanje obiteljskog „ugovora“ može biti vrijedan korak, a možete dogovoriti koliko vremena djeca smiju provesti na internetu, koje stranice mogu posjećivati i kako se trebaju ponašati. Najbolje je dogovoriti pravila na početku, kako biste i vi i djeca bili svjesni postavljenih granica.

Osim pravila, djeci u toj dobi potreban je nadzor, stoga držanje računala u dijelu kuće ili stana u kojem većina članova obitelji provodi najviše vremena može biti od pomoći. No, imajte na umu da se internetu može pristupiti i s brojnih prijenosnih uređaja, poput pametnih telefona, tableta i igraćih konzola pa se potrudite da i njih djeca koriste pod vašim nadzorom.

Također, mnoga djeca su prirodno znatiželjna i sklona ispitivanju granica, zbog čega se mogu naći na internetskim stranicama sa sadržajima koji nisu primjereni za njih. Potrebno je razgovarati s njima o tome te djeca moraju znati da vam se mogu obratiti (a da pritom ne upadnu u nevolju) ako na internetu vide nešto zabrinjavajuće. Jednostavna strategija koju biste ih mogli naučiti u slučaju da kada naiđu na neželjene sadržaje ili kontakte, je da odmah isključe uređaj. Uz to, označavanje odabranih internetskih stranica ili stvaranje liste favorita jednostavan je način da pomognete djeci u pronalaženju sadržaja koji ih zanimaju, bez potrebe da pretražuju internet.

Zabavni online sadržaj za najmlađe

Glavni razlog dječjeg boravka u online svijetu je pristup neograničenom sadržaju koje nude online igre te je on često predstavlja prvi djetetov susret s internetom. No, neke igre namijenjene su odrasloj ili starijoj publici i mogu sadržavati prizore ili jezik koji nije primjeren djeci. Zbog toga je važno da igre koje vaša djeca igraju odgovaraju njihovoj dobi. Jednako kao kod klasifikacije filmova, dobne oznake za videoigre dodjeljuju se na temelju njihova sadržaja.

Junior Adventures – sigurni i zabavan kutak na mreži stvoren za vaše najmlađe
Foto: Shutterstock

Tako rijetko koji roditelj uspijeva pronaći kvalitetan digitalni sadržaj kojem može vjerovati. No, mi smo pronašli platformu kojoj svaki roditelj može vjerovati. Junior Adventures predstavlja sigurni kutak na mreži stvoren uz pomoć međunarodnog tima razvojnih stručnjaka. To je mjesto gdje učenje susreće zabavu te je poput najzabavnijih dječjih izleta. Sve aktivnosti donose nova znanja na način da dijete može čitati interaktivne e-knjige, igrati se i izvoditi izazove koji potiču kognitivni razvoj.

Na ovoj platformi postoji nekoliko različitih tema – znanost, ekologija, avantura, budnost i sport koji će uskoro biti dostupan. Sve ove teme prilagođene su za različite dobne skupe, stoga u Junior Adventures ima ponešto za svako dijete.

Sadržaj, vrste zadataka i poteškoće prilagođeni su dobi vaše djece. Djeca od 4-5 godina i 6-7 ili 8-9 godina pronaći će nešto što će zadovoljiti njihovu razigranost. Ova platforma donijet će duševni mir svakom roditelju jer je ona siguran kutak za djecu na webu, a vaše dijete će uživati u internetskoj avanturi kada su temperature vani previsoke ili dok se vozite na godišnji odmor.

Sadržaj nastao u suradnji s Argeta Junior.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije