Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLANDSKI VULKAN

Znanstvenici tvrde: Nema dokaza da će Katla eruptirati, najave su pretjerane

Vulkan Katla
Foto: Getty Images
24.09.2018.
u 09:49

Priča je izazvala paniku diljem svijeta, a znanstvenici tvrde da je priča bila potpuno pogrešno shvaćena i ispričana.

Svjetskim medijima proširila se priča prema kojoj se predviđa skora erupcija vulkana Katla, no neki znanstvenici odbacuju te tvrdnje i nazivaju ih pretjeranima.

Priču je prvo objavio britanski Sunday Times, a u tekstu se navodi kako su islandski i britanski znanstvenici izmjerili 'ogromne' količine ugljičnog dioksida te  da je zbog toga vulkan spreman eruptirati u bilo kojem trenutku.

Znanstvenica Evgenia Illynskaya sa Sveučilišta u Leedsu koautorica je izvješća objavljenog prošlog tjedna u časopisu Geophysical Research Letters u kojem se navodi kako vulkan ispušta između 12 i 24 kilotona ugljičnog dioksida svakog dana te tvrdi da je ta količina 'ogromna', piše news.com.au.

No, prema njenom mišljenju istraživački tim nije bio u poziciji da predvidi hoće li Katla eruptirati i skuplja li se magma u njemu. U Sunday Timesu su izašli potpuno drugačiji zaključci.

Priča je izazvala paniku diljem svijeta, a znanstvenici tvrde da je priča bila potpuno pogrešno shvaćena i ispričana. Tvrde da su u prvotnom članku pogrešno shvatili mjerenja znanstvenika i da povišena razina ugljičnog dioksida nužno ne znači neizbježnu erupciju. 

Na priču se osvrnula i sama Illynskaya koja je taj uradak nazvala sramotnim, a The Times i druge je prozvala zbog 'laganja čitateljima' te tvrdi da su izvrnuli njezine riječi tijekom intervjua.

- Članak pogrešno informira čitatelje te me potkopava kao znanstvenika i stručnjaka - napisala je na Twitteru znanstvenica.

- Izričito sam rekla da nismo u stanju reći je li vulkan Katla spreman za erupciju - napisala je Illynskaya.

Tvrdi i da je novinaru rekla da nije vjerojatno da bi došlo do problema u zračnom prometu u slučaju erupcije. 

- I bez obzira na to The Sunday Times me citira da govorim potpuno suprotno - napisala je.

Poručila je i da je šteta jer je prava verzija priče vrlo značajna i zanimljiva.

- Otkrili smo nešto potpuno neočekivano o vulkanu i to otkriće bi moglo pomoći u boljem predviđanju erupcija - stoji u objavi.

I Magnus Tumi Guðmundsson, sveučilišni profesor geofizičkih znanosti, na Facebooku je napisao kako je studija pogrešno shvaćena.

Pogledajte i video: Otac preko kamere gledao kćer kako spava, šokiralo ga ono što je vidio pokraj krevetića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije