Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miris kao upozorenje

Znanstvenici potvrdili: Ljudi mogu namirisati strah!

nos,njuh
Foto: Thinkstock
13.12.2013.
u 17:19

Utvrdili su to istraživači sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyu nakon što su proveli niz testiranja na laboratorijskim miševima

Kada doživimo strašno iskustvo, često možemo namirisati strah u zraku. Znanstvenici su otkrili da do toga dolazi jer naše osjetilo njuha postaje aktivnije kada smo uplašeni, piše portal News.com.

U takvim uvjetima sve što pomirišemo usijeca se u naše pamćenje i budi iste osjećaje svaki put kada ponovo osjetimo taj miris.

Utvrdili su to istraživači sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyu nakon što su proveli niz testiranja na laboratorijskim miševima. Glodavcima je testirana moždana aktivnost na način da su bili podvrgnuti električnim šokovima kako bi im se ''ugradio'' strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada bi glodavci nanjušili određen miris, osjetilo njuha postalo bi im četiri puta aktivnije.

Istraživači napominju kako zaključci ovog istraživanja sugeriraju da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji te kako ova spoznaja može biti korisna u tretmanima poremećaja posttraumatskog stresa u kojem osjetila mogu biti okidač napada.

>>Nizozemska policija angažirala štakore za rješavanje zločina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije