Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vrsta

Zmija ‘Harryja Pottera’: jamičarku nazvali po Slytherinu

Zmija
Foto: Getty Images
27.04.2020.
u 19:59

Nova vrsta zmije otkrivena je u indijskoj državi Arunachal Pradesh, a ime je dobila po jednom od osnivača Hogwartsa iz serijala J. K. Rowling. Ukupno je 50-ak vrsta jamičarki na svijetu.

Obitelj zelenih jamičarki, zmija otrovnica, dobila je još jednu članicu. Otkrivena je u Indiji, u državi Arunachal Pradesh podno Himalaja, a o njezinoj biološkoj raznolikosti znanstvenici ne znaju baš previše. Kod nove vrste zelene jamičarke razlikuju se spolovi, muške jedinke imaju crvenu prugu na glavi, a tijela su im atraktivne zelene boje. Ova nova vrsta ima i nešto više zubi od ostalih jamičarki.

No nešto je tu puno zanimljivije. Naime, nova zelena jamičarka službeno se zove Trimeresurus salazar, a ime je dobila po osnivaču Hogwartsa, upravo onog iz Harryja Pottera. Tako je Salazar Slytherin dobio svoju životinjsku vrstu. Prirodno je da to bude jedna otrovnica.

Rasprostranjena u Aziji

Jer, Slytherin, ako se sjećate filmova ili ste pročitali knjige o Harryju Potteru, imao je neobičan talent. Mogao je razgovarati sa zmijama, talent koji se zvao Parselmouth, a u grbu Hogwartsa također je jedna zmija. Velika zmija u drugoj je knjizi terorizirala učenike Hogwartsa, a navodno joj je vlasnik bio upravo Slytherin. Nova vrsta zelene jamičarke nije jedina životinja koja je dobila ime po nekom liku iz priča o Harryju Potteru.

Video - Piton zdrobio pa pojeo pticu

 

Jedna je vrsta raka dobila ime Harryplus severus pa je i jedna osa dobila ime Ampulex dementor, zatim i jedan pauk koji je nazvan Eriovixia gryffindori jer izgleda kao – čarobnjakov šešir. Imena koja je lako povezati s knjigom ili likom ne daju se bez razloga.

Tako se može lakše privući pozornost, za koju indijski istraživači misle da je ovom habitatu potrebna jer je očito dosta nezaštićen. Ondje se nalazi čak 50 od ukupno 110 vrsta zmija koje obitavaju na sjeveroistoku ove mnogoljudne zemlje. Inače su Trimeserusi vrsta zmija koja je rasprostranjena po istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Sve su dosta slične pa je njihove vrste teško razaznati u prirodi, no može biti riječ o potpuno različitim vrstama. Indijski istraživači koji su otkrili novu zmijsku vrstu za Daily Mail, koji je objavio ovu vijest, tvrde da je bioraznolikost ove otrovne vrste vjerojatno veoma podcijenjena.

Slična boja i karakteristike

Sama država Arunachal Pradesh, izgleda, ima još toga što može ponuditi jer ovo je druga vrsta jamičarke otkrivena tijekom iste ekspedicije, što znači da se prilično malo radilo na dokumentiranju bioraznolikosti Indije. Kao i drugima, tako i indijskoj biljnoj i životinjskoj raznolikosti prijeti preizgrađenost, odnosno podizanje hidroelektrana, gradnja cesta pa i poljoprivreda. U ožujku je jedva spriječeno da kroz rezervat u kojem je nova vrsta jamičarke pronađena ne prođe cesta koju je nakon prosvjeda prirodnjaka zaustavio neki lokalni političar.

Ovakvih jamičarki ima nekih 50 vrsta unutar njezina genusa, a jamičarka se zove jer u glavi ima jamice koje su osjetljive na toplinu, pomoću koje biraju na kojim će se mjestima kretati te hvataju plijen. Iako se, dakle, mogu razlikovati, ipak dijele sličnu zelenu boju kao i fizičke karakteristike.

Salazarova je zmija najsličnija vrstama Trimeserusi septentrionalis, insularis i albolaris. Sada kada to znate, možete potražiti fotografije primjeraka te vrste pa ćete uvidjeti da su doista iznimno slične, s tek pokojom razlikom koja ih čini drugom vrstom. Da je Salazarova zelena jamičarka doista druga vrsta, utvrdilo se tek nakon sekvenciranja njezina DNK. Same su jamičarke iz porodice ljutica i sve su otrovnice. Do danas je poznato i razvrstano ukupno 18 rodova – od toga njih sedam nastanjuje Stari svijet, a 11 živi u Novom. To su jedine ljutice nađene u Americi.

U ožujku je jedva spriječeno da kroz prirodni rezervat u kojem je nova vrsta jamičarke otkrivena ne prođe cesta

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NancyUI75
NancyUI75
22:45 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije