Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbogom klasičnim televizorima, digitalna era na pragu i u Hrvatskoj

tv-txt.jpg
import
29.02.2008.
u 09:44

Najveći prodajni lanci tehničke robe u Velikoj Britaniji već pišu povijest kao prvi koji su prestali prodavati klasične televizore. Oni su tako rekli zbogom katodnim cijevima i klasičnim zaslonima kakve pamtimo iz proteklih desetljeća. Zbogom je rečeno i svim LCD i plazma televizorima s analognim prijamnicima (tunerima).

Na policama trgovina odsad će biti samo TV prijamnici koji su u mogućnosti primati digitalni signal, tzv. DVB-T. Zbog toga ćemo u vrlo bliskoj budućnosti zaboraviti kako izgleda "snijeg" na zaslonu televizora, kako izgledaju "duhovi", ali i smetnje u obliku vodoravnih i horizontalnih linija.


Moderni TV prijamnik

Katode i analogija odlaze i iz Hrvatske
Digitalni prijam televizijskih programa nije znanstvena fantastika ni daleka budućnost. Za godinu ili dvije mogli bismo i u našoj zemlji doživjeti da se neki veliki prodajni lanac odluči na prestanak prodaje klasičnih, analognih televizora.

Svi stanovnici Hrvatske morat će do 2012. svoje klasične televizore zamijeniti onima koji podržavaju digitalni prijam, ili kupiti prijamnik (receiver) koji digitalni signal pretvara u analogni, prilagođavajući ga tako i starijim televizorima. Kupovina DVB-T receivera jeftinija je opcija, s obzirom na to da se njihove cijene kreću u rasponu od 300 do 1500 kuna, dok će "digitalni televizori" biti i nekoliko puta skuplji.

Digitalna Istra
Hrvatska vlada odlučila je sufinancirati nabavu digitalnih prijamnika, a to su prvi imali priliku iskusiti stanovnici Istre koji su, uz račun za plaćenu radiotelevizijsku pristojbu, dobili i bon u vrijednosti od 200 kuna za kupovinu digitalnog uređaja. Vladin plan je cijene receivera spustiti na prihvatljivu razinu od 140 kuna. Zbog velikih smetnji koje Istranima zadaju talijanski TV programi, njihova je regija odabrana kao prva u kojoj će se izvršiti potpuna digitalizacija TV signala.


Odašiljač Učka

Tvrtka Odašiljači i veze (OiV) postavila je odašiljač na Učki i lokalne repetitore u svim većim mjestima u Istri, te tako stanovnicima Istarske županije omogućila prijam TV programa bez smetnji koje su dosad izazivali signali iz obližnje Italije.

S digitalnim signalima stvar je jednostavna, sliku ili imate ili nemate. Drugim riječima, sliku na televizorima vidite savršeno ili je uopće ne vidite. Sredine gotovo i nema, osim što se s lošijim prijamom mogu pojaviti zastajkivanja, tzv. smrzavanja i raspadanja slike.

Osim Istre, digitalnim signalom pokriveno je šire područje Zagreba i središnje Hrvatske (odašiljači Sljeme i Prisavlje), grad Osijek (odašiljač Josipovac), Rijeka (odašiljač Učka), Zadar (odašiljač Ugljan), Split (odašiljači Labinštica i Brač) te Dubrovnik (odašiljač Srđ).


DVB-T receiver

Vrhunska slika i zvuk
U digitalnoj tehnici na svim odašiljačima moguće je pratiti četiri nacionalna kanala; HRT 1, HRT 2, RTL TV i Novu TV, dok se lokalne televizijske postaje emitiraju na područjima za koja imaju koncesiju. Iako je emitiranje i dalje testno, većih problema nema osim na odašiljaču Ugljan gdje se već mjesecima ne vidi Nova TV, a odgovornost je na OiV-u. Na području koje pokrivaju odašiljači Sljeme i Prisavlje također nema značajnijih problema, signal je stabilan, a prekidi vrlo rijetki.

Iako je gašenje analognih odašiljača u Hrvatskoj planirano za 2010., ako se sadašnji tempo izgradnje i usklađivanja frekvencija sa susjedima nastavi, to se možda neće dogoditi prije 2012. No, odašiljači će se, baš kao i u Austriji, vjerojatno gasiti postupno, ovisno o tome kako je određeno područje porkiveno digitalnim signalom. Prvi na redu za gašenje vjerojatno će biti analogni TV odašiljači na Učki i Sljemenu, a to bi se svakako moglo dogoditi prije 2012.

Tvrtka OiV koja ima obvezu pokriti cijelu Hrvatsku DVB-T signalom, za standard emitiranja odabrala je tzv. mpeg2 kompresiju koju koristi većina europskih zemalja. Osim mpeg2, u upotrebi je i mpeg4 koji omogućava da se na jedan kanal stavi više TV programa, ali su prijamnici koji podržavaju mpeg4 višetsruko skuplji od onih koji podržavaju mpeg2.


Nova TV je jedna od televizija koju možemo pratiti u digitalnoj tehnici

Iako širenje mreže ne ide planiranom brzinom, ono što je izvjesno jest da će i stanovnici Hrvatske, u sljedeće tri do četiri godine, morati prijeći na digitalno gledanje televizijskih programa. Bilo to posredstvom kabelskog i satelitskog operatera ili individualno, dosadašnji (analogni) način gledanja programa vrlo će brzo otići u povijest.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije