Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGOTOVO S DRUŠTVENIH MREŽA

Zbog zabrinutosti za privatnost na internetu 44 posto Europljana uklonilo podatke

Ilustracija
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
16.01.2020.
u 18:53

Iz sigurnosnih razloga 10 posto korisnika interneta odlučili su da se neće spajati putem javnih WiFI mreža, a 17 posto njih odreklo se preuzimanje softvera, aplikacija, glazbe, video datoteka, igara ili drugih datoteka.

U ime zaštite podataka i zabrinutosti tko se njima koristi Europljani su krenuli u ograničavanje pristupa svojim podacima. Prema izvješću Eurostata, tijekom protekle godine, pristup podacima ograničilo je ukupno 44 posto stanovnika Europske unije. Najviše su se bavili postavkama privatnosti na društvenim mrežama, te je 25 građana EU zemalja sklonilo dio podataka iz optjecaja ili jedan od četiri građana Europske unije ograničilo je pristup podacima na društvenim mrežama.

Iz sigurnosnih razloga 10 posto korisnika interneta odlučili su da se neće spajati putem javnih WiFI mreža, a 17 posto njih odreklo se preuzimanje softvera, aplikacija, glazbe, video datoteka, igara ili drugih datoteka.

Sigurnost za vlastite podatke njih 16 posto nagnalo je da izbjegavaju online kupnju, a 13 posto njih da izbjegavaju i online bankarstvo. Kada se radi o komunikaciji s javnim službama ili upravama njih osam posto tek smatra takav oblik internet komunikacije opasnim po osobne podatke.

Kada se radi o Hrvatskoj, zabrinutost zbog korištenja osobnih podataka spram prosjeka Unije izrazito je niska u svim kategorijama. Najveća zabrinutost, vlada po pitanju društvenih mreža. Tako je devet posto hrvatskih korisnika interneta odlučilo ograničiti pristup podacima na društvenim mrežama, prosjek Europske unije je 25 posto, a najzabrinutiji su u tom pogledu Francuzi.

Statistika pokazuje da je lani 34 posto korisnika interneta imalo neki sigurnosni incident zbog korištenja interneta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije