Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOKIA

Zašto treba brzo usvojiti 5G i koji je njegov stvarni potencijal

5G
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.04.2021.
u 09:56

Nokia Hrvatska održat će webinar 16. travnja, 2021., a gdje će biti govora o prednostima 5G tehnologija u vertikalama/industriji hrvatskog tržišta.

Josh Aroner, šef marketinga tvrtke Nokia pojasnio što stoji iza brzog uvođenja 5G tehnologije, što to znači za tvrtku i kada ćemo početi osjećati prednosti nove tehnologije, odnosno pete generacije mreža i što se sve treba dogoditi ne bi li obećanja o 5G postala stvarnost. Ponekad se to može činiti kao samo jedan mali korak naprijed za razliku od prethodnog standarda, odnosno generacije mobilnih mreža – 4G/LTE.

No, peta generacija mobilnih mreža mnogo je više od pukog brzog širokopojasnog pristupa. Istraživanje tvrtke Nokia Bell Labs 2020. otkrilo je da 5G može do 2030. godine globalno BDP-u pridonijeti s 8 bilijuna američkih dolara, u različitim industrijama poput rudarstva, zabave, prijevoza i zdravstva, koje bi sve trebale imati ogromne prednosti uvođenjem tehnologije 5G.

Brzo usvajanje

Aroner naglašava da se da se priča o 5G razvija tako da je broj pretplatnika već dosegnuo 17,9 milijuna u prva četiri tromjesečja, u usporedbi s 4G-mrežom kojoj je trebalo 10 kvartala da bi postigla isti rezultat. „Usvajanje 5G mreže ide brže od bilo koje prethodne generacije mobilnih mreža – gotovo tri puta brže od 4G! A predviđa se da će doseći milijardu globalnih korisnika za samo 3,5 godine. Do kraja 2020. godine 5G je već bio implementiran u 45 zemalja.” Brzi rollout 5G tehnologije potaknut je izazovom s 4G/LTE i interesima za novu bolju industriju zabave. Ali prave dobrobiti 5G mreže leže u njezinu potencijalu za poduzeće.

Zahvaljujući povećanoj propusnosti, ultraniskoj latenciji, povećanoj sigurnosti i mogućnosti povezivanja milijuna uređaja na 0,38 četvornih milja, 5G će omogućiti brojne nove i transformativne primjene tehnologije. Omogućit će daljinsko upravljanje opremom i vozilima, čineći radnje poput rudarstva i inspekcija sigurnijima. Bit će to mreža koja omogućuje adaptivnu gradsku infrastrukturu (pomislite na cestovne sustave koji automatski preusmjeravaju promet u slučaju nesreće ili kada razina zagađenja zraka dosegne određenu razinu). U zdravstvu će omogućiti liječnicima dijagnozu na daljinu pa čak i operacije na daljinu. U kombinaciji s umjetnom inteligencijom i svim njezinim mogućnostima, ubrzat će uvođenje autonomnih vozila sposobnih osjetiti i reagirati u stvarnom vremenu na svoju okolinu. U proizvodnji, privatne 5G mreže omogućit će uvođenje robota u navigaciju i suradnju u tvorničkim proizvodnim halama, a inteligentna videoanalitika omogućit će praćenje rada 24/7.

„5G ne samo da rješava izazov kapaciteta već nudi kraći odziv mreže takozvanu latenciju i veću pouzdanost. U stanju je zadovoljiti i najzahtjevnije potrebe 4. industrijske revolucije, poput robotske automatizacije, daljinskog upravljanja vozilom, napredne telemedicine i tehnologije proširene i virtualne stvarnosti AR/VR potrebnih za rad, suradnju i učenje.“ Potencijalne primjene 5G često zvuče futuristički, a mnoge još uvijek jesu. Ali sadašnjost ih brzo sustiže. U 2020. godini, dodatnih 16 specifikacija 5G glede smanjenja kašnjenja odziva mreže utrt će put za industrijsku automatizaciju, povezana autonomna vozila i privatne mreže. A 2022. vidjet ćemo poboljšane funkcionalnosti koje se odnose na dodatne segmente u industriji, uz više mogućnosti primjenjivih na proširenje kapaciteta i pokrivenosti te sigurnosti komunikacija.“

Puni potencijal

Aroner ističe, kako evolucija tehnologije nije jedina stvar koja se treba dogoditi prije negoli se sav potencijal 5G ostvari. Vlade, pružatelji usluga, dobavljači telekomunikacijske opreme i sama poduzeća imaju svoju ulogu. „Vlade trebaju dodijeliti spektar, osigurati regulatorni okvir koji potiče ulaganja i poticati ulaganje u infrastrukturu spremnu za 5G, pa čak i istraživanje i razvoj. Davatelji usluga i industrija u cjelini trebaju educirati poduzeća i potrošače o prednostima 5G tehnologije. I moramo potaknuti poduzeća da konkretno istraže kako 5G može transformirati njihovo poslovanje.“

U Republici Hrvatskoj Nokia Hrvatska putem panel diskusija i webinara radi na educiranju, o prednostima 5G tehnologije, svih uključenih dionika na tržištu. Upravo jedan od takvih webinara Nokia Hrvatske održat će se 16. travnja, 2021., a gdje će biti govora o prednostima 5G tehnologija u vertikalama/industriji hrvatskog tržišta.

Komentara 3

ZN
znam
17:58 08.04.2021.

Tehnologija MMW (milimetarski valovi) povezana je s nizom mogućih zdravstvenih problema, uključujući: problemi s očima, poput neprozirnosti leća kod štakora, što je povezano s stvaranjem mrene i oštećenjem oka u kunića; varijabilnost otkucaja srca, pokazatelj stresa, kod štakora i promjene otkucaja srca (aritmije) kod žaba; smanjena imunološka funkcija; učinci na bakterije, uključujući i povećanu rezistenciju na antibiotike itd.

ZN
znam
17:51 08.04.2021.

"Postavljanje desetaka milijuna 5G antena bez ijednog biološkog ispitivanja sigurnosti mora biti približno najgluplja ideja koju je itko imao u povijesti svijeta." Dr Martin Pall

DU
Deleted user
08:40 08.04.2021.

Kad će 10G?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije