Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

Zanima vas koje su vam šanse ako se zarazite koronom? Britanci osmislili par zanimljivih alata

Znanstvenici
Foto: Pixabay
1/3
18.11.2020.
u 18:51

S obzirom da ne žive svi na isti način, niti imaju iste karakteristike znanstvenici su osmislili nekoliko alata koji bi trebali ukazati na to koje kombinacije čimbenika mogu odrediti koje su šanse da 'pokupimo' virus

Svatko od nas može se zaraziti koronavirusom, no znanstvenici su počeli postavljati pitanje tko ima veće šanse 'pokupiti' virus koji je u godinu dana posve promijenio način života ljudi diljem svijeta te koje posljedice mogu biti. 

S obzirom da ne žive svi na isti način, niti imaju iste karakteristike britanski znanstvenici su osmislili nekoliko alata koji bi trebali ukazati na to koje kombinacije čimbenika mogu odrediti koje su šanse da 'pokupimo' virus, te kakve su nam šanse u slučaju da se zarazimo, prenosi Dubrovački dnevnik.

Donosimo neke od njih, no ključno je napomenuti kako se metode rizika još uvijek razvijaju i da niti jedan od ovih alata nije dio službene metodologije liječnika. Najvažnije je i dalje poštovati epidemiološke mjere te preporuje stručnjaka. 

QCovid

Foto: FIBA/Screenshot

QCovid je razvijen od strane tima na Sveučilištu Oxford. Cilj ovog alata jest da pomogne pacijentima i liječnicima da postignu zajedničko razumijevanje rizika, međutim isto tako potrebno je navaesti kako ovaj alat je osmišljen za akademske svrhe.

Nakon što unesete podatke kao što su dob, područje u kojem živite i zdravstveno stanje, izračunava vaš "apsolutni rizik“ ili koje su šanse da ćete trebati hospitalizaciju.

QCovidu možete pristupiti OVDJE.

OurRisk

Foto: FIBA/Screenshot

Alat je razvila istraživača skupina s University College London. Alat nudi 'osnovni' postotni rizik u pogledu ishoda kod pacijenata kojima je potvrđena zaraza virusom. Ima samo nekoliko pitanja na koje je potrebno odgovoriti. Traži da navedete koju bolest imate, ako imate. Isto tako, potrebno je navesti dob kao i spol. 

Ovom alatu možete mu pristupiti OVDJE.

4C Mortality Score

Foto: FIBA/Screenshot

Ovaj test razvila britanska grupa liječnika i znanstvenika, a namijenjen je prvenstveno liječnicima. Oni pomoću ovog alata izračunati tko od hospitaliziranih pacijenata ima veći rizik za teško oboljenje. Moguće mu je pristupiti OVDJE.

Svi navedeni alati donose samo bazičnu procjenu rizika. I dalje je nužno držati se svih uputa stručnjaka kako bi se smanjila zaraza, što uključuje i socijalno distanciranje, nošenje maski te dezinficiranje ruku. 

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije