Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OIV-u kažu da i dalje traže vanjskog upravitelja projekta agregacijske mreže

Žalbe blokiraju gradnju državne optičke mreže

Broadband Internet expansion in rural areas
JENS BUTTNER/DPA
15.07.2022.
u 08:38

Veliki projekt gradnje državne optičke mreže koju bi trebao provesti OIV, zapeo je pri odabiru usluge vanjskog upravljanja projektom.Ukupna financijska sredstva za gradnju mreže iznose 101,4 milijuna eura

Veliki projekt gradnje državne optičke mreže koju bi trebao provesti OIV, zapeo je pri odabiru usluge vanjskog upravljanja projektom. Kada smo potkraj veljače pitali što se događa s projektom, za koji je novac osiguran iz fondova EU istoga dana kada je odobren i za gradnju Pelješkog mosta, bio je u fazi odabira usluge vanjskog upravljanja projektom. Od tada do danas vanjskog upravitelja nema jer je postupak, kažu u OIV-u zaustavljen dok se ne donese odluka na posljednju žalbu.

- S obzirom na to da OIV poštuje procedure vezane za javnu nabavu u koje uz ostalo ulazi i mogućnost podnošenja žalbi, nastavak odabira vanjskog upravitelja provest će se novim postupkom nakon rješavanja posljednje žalbe. To je ujedno i preduvjet za pokretanje ostalih nabava poput projektiranja i gradnje te stručnog nadzora.

OIV usporedo radi na usklađivanju trasa agregacijske infrastrukture s komercijalnim najavama operatora, ali i s prijavljenim planovima razvoja širokopojasne pristupne infrastrukture (PRŠI) koja se gradi temeljem komplementarnog okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa (ONP). Također, u tijeku je implementacija programskog alata koji će biti korišten za evidentiranje i upravljanje infrastrukturom, čiju je javnu nabavu OIV uspješno proveo sredinom prošle godine.

Hodogram gradnje postoji, no detaljnije će biti izrađen u suradnji s vanjskim upraviteljem projekta, ali i izvođačima koji će raditi na projektiranju i gradnji, kazuju iz OIV-a.

- Gradnja će biti temeljena na četiri hrvatske regije kako bi se što efikasnije i brže mogla sagraditi infrastruktura i dati na korištenje. Uzimajući u obzir da će pri gradnji agregacijske infrastrukture biti djelomično korištena i postojeća infrastruktura (kabelska kanalizacija), u početnom razdoblju gradnja će biti fokusirana na trase s postojećom infrastrukturom budući da su procedure ishođenja relevantnih suglasnosti i dozvola u takvim situacijama jednostavnije. Usporedo će se taj period iskoristiti za projektiranje i ishođenje građevinskih i ostalih dozvola za gradnju. Ne bude li daljnjih žalbi u postupcima odabira vanjskog upravljanja projektom i izvođenja projektiranja i gradnje, početak radova očekuje se u prvom tromjesečju 2023. - kažu u OIV-u.

Hoće li stići sagraditi optičku agregacijsku infrastrukturu do kraja 2023. kako je planirano, sve je neizvjesnije. Podsjetimo, ukupna financijska sredstva za gradnju agregacijske mreže iznose 101,4 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15 posto osigurava RH kao nacionalno sufinanciranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije