Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što će se dogoditi

Zabrinjavajuće: novi veliki komad leda odlomio se s glečera na Antarktici

Antarktika
Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL
26.09.2017.
u 18:57

Znanstvenici kažu da su komadi leda koji su se odlomili s Pine Islanda neobični zbog načina na koji se odlamaju

Veliki komad leda od 266 km2 odlomio se s antarktičkog glečera, što je drugi put u dvije godine da se odlama velika santa na tom području. Odlom bi mogao ubrzati gubitak još leda te u konačnici prijeći barijeru koja sprečava da kopneni led završi u moru.

Riječ je o glečeru Pine Island, koji se nalazi na zapadu Antarktike i koji je jedan od najvećih čimbenika u rastu razine mora na tom kontinentu jer ubrzano gubi led tijekom zadnjih 40 godina. Prije dvije godine s tog glečera odlomio se komad leda od 580 km2. Ovi komadi leda ne povisuju razinu mora jer se odlamaju s plutajućeg dijela glečera, no ako se cijeli glečer otopi razina mora mogla bi se podići za pola metra, piše Washington Post.

Znanstvenici kažu da su komadi leda koji su se odlomili s Pine Islanda neobični zbog načina na koji se odlamaju. Na primjer, posljednji komad odlomio na središtu, a ne na stranama. Mogući razlog za to su toplije oceanske vode koje razaraju led odozdo te tako slabe glečer.

- To rezultira manjim, ali češćim odlamanjima - kaže Knut Christianson, stručnjak za glečere na Sveučilištu Washington.

Komentara 8

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:19 26.09.2017.

Sto fali hrvatskoj rijeci ledenjak? Zasto "glecer"????

DU
Deleted user
19:23 26.09.2017.

Boli me dupe

DA
dadalina
13:20 11.03.2018.

Nemora se led odlamati od glecera zbog topline vec i hladnoce . Sto se voda više mrzne širi se i puca , to bi strucnjaci trebali znati . A ako ta santa dode u toplije vode normalno da se topi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije