Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP OPASNIM SNIMKAMA

YouTube: Videa s podvalama su otišla predaleko, želimo ih zaustaviti

YouTube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot
1/2
16.01.2019.
u 11:48

Neki su snimali videa u kojem jedu deterdžent ili pak vožnju zavezanih očiju

YouTube je zabranio objavljivanje na svojoj platformi videa koji prikazuju opasne ili emocionalno uznemiravajuće neslane šale i podvale (eng. "prank"), i to kao odgovor na česte videe tzv. izazova koji na YouTubeu rezultiraju ozljedama ili čak i smrtima. Ta je internetska stranica rekla da takav materijal nema što raditi na YouTubeu.

No, s druge strane internetsku je platformu dočekala optužba da ona ni postojeća pravila ne može dobro provoditi i osigurati da se poštuju, a da će nova samo stvoriti dodatnu konfuziju.

VIDEO Kritike u Japanu zbog videa samoubojstva objavljenog na YouTubeu

Nekoliko je slučajeva potaknulo donošenje strožih pravila. U lipnju 2017. par iz američke Minnesote pokušavao snimiti video za koji su vjerovali da će postati viralan, a u kojem je Monalisa Perez (20) upucala svog dečka Maria Ruiza.

Željeli su snimiti video u kojem bi enciklopedija zaustavila metak, ali on je prošao kroz nju i ubio Ruiza. Također su posljedice nekih YouTube videa uključivale ljude koji jedu sadržaj u kojem se nalazio deterdžent ili pak vožnju zavezanih očiju.

Ta platforma zbog toga više ne želi prikazivati izazove, podvale i slične opasne sadržaje.

"YouTube je dom mnogim voljenim viralnim izazovima i podvalama. No, oduvijek smo imali politiku osiguravanja da ono što je smiješno ne prijeđe liniju i postane štetno ili opasno. Naše upute zabranjuju sadržaj koji potiče opasne aktivnosti koje će vjerojatno rezultirati ozbiljnom štetom" te od sada stranica neće dozvoliti videe s "podvalama koje uključuju opasnost ili ozljede". To uključuje i podvale u kojima netko misli da je u opasnosti iako nema stvarne prijetnje po njega.

Isto tako se posebno naglašava zaštita djece pa neće više dopustiti podvale koje uzrokuju ozbiljnu emocionalnu uznemirenost kod djece, i to posebno "nešto toliko loše da bi moglo dijete traumatizirati do kraja života". Kao primjer toga navedeno je na prijevaru uvjeravanje djeteta da su mu roditelji mrtvi.

No, kao što se to vrlo često događa u ovakvim situacijama, neće biti lako prepoznati što jest, a što nije štetno i opasno pa će internetska javnost tek procijeniti kako YouTube provodi nova pravila.

Ključne riječi

Komentara 11

GI
Gips
12:40 16.01.2019.

Oćeš meni izradit 15.000, dam ti 1.000 pravih

IL
ilijan
12:52 16.01.2019.

YouTube bi trebao naplaćivati video uretke.

GL
GladysRose
12:27 16.01.2019.

Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme.Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu,pa sam odlučio da ga pogledam.Pa,sve je to bilo istina i potpuno je promijenilo moj život. ---->>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije