Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI GADGET

Xiaomi najavio konceptualne pametne naočale

Xiaomi Smart Glasses
Foto: Xiaomi
1/3
14.09.2021.
u 13:35

Koncept pametnog nosivog uređaja koji integrira inteligentne funkcije u naočale

Samo tjedan dana nakon što je Mark Zuckerberg lansirao pametne naočale u suradnji Facebooka i Ray-Bana, Xiaomi je odlučio svijetu predstaviti svoje prve pametne naočale. 

Doduše, dok su Facebookove Ray-Ban stories gotov proizvod i ovaj tjedan idu u prodaju po cijeni od oko 300 američkih dolara, Xiaomi nije objavio završen projekt, nego više koncept nove generacije pametnih naočala. 

Xiaomi Smart Glasses nova je vrsta nosivog pametnog uređaja koje bi ako doista i budu tržišno producirane mogle imati i više mogućnosti od Facebookove varijante. Dok Zuckerbergove naočale samo snimaju, ali ne prikazuju snimljeno, Xiaomijeva verzija  može kombinirati sustav za prikaz slike i senzore u običan dizajn naočala putem tehnologije optičkog valovoda MicroLED.

Foto: Xiaomi

Uz masu od svega 51 g, naočale Xiaomi tvrdi da njihove Smart Glasses mogu prikazati poruke i obavijesti, pozivati kontakte, pratiti navigaciju, fotografirati pa čak i prevoditi tekst pred vašim očima.
 
Xiaomi Smart Glasses imaju čip zaslona dimenzija svega 2,4 x 2,02 mm. Pod mikroskopom, zaslon je tek veličine zrna riže, s pojedinačnim pikselima veličine 4 μm.

Xiaomi Smart Glasses sastoje se od ukupno 497 komponenti, uključujući i minijaturne senzore i komunikacijske module, pa Xiaomi ističe se "ne radi tek o drugom zaslonu vašeg pametnog telefona, nego o novom pametnom terminalu s neovisnim operativnim mogućnostima". 

Uz osnovne obavijesti, prikaz poziva i slično, uređaj bi trebao moći samostalno izvoditi operacije kao što su navigacija, fotografiranje, teleprompter te prijevod teksta i prijenos fotografija u stvarnom vremenu.

Foto: Xiaomi

Kamera rezolucije 5 MP s prednje strane naočala može snimati fotografije i prevoditi tekstove unutar njih. Koristeći ugrađeni mikrofon i vlastiti algoritam za prevođenje, Xiaomi Smart Glasses mogu prenositi zvuk u tekstualni oblik s prijevodima u stvarnom vremenu.

Indikatorska lampica pored kamere svijetlit će dok je kamera u upotrebi kako bi označila da snimanje u tijeku.

Kako bi se postigla ovako visoka razina funkcionalnosti, naočale su opremljene četverojezgrenim ARM procesorom, baterijom, touchpadom, Wi-Fi/Bluetooth modulima, operativnim sustavom Android i drugim.

Nije poznato hoće li i kada Xiaomi dovršiti ovaj proizvod i lansirati ga na tržište, no očito je ovoj kineskoj kompaniji u sve većem usponu bilo jako bitno najaviti svoj koncept odmah nakon Facebookeve objave, a uoči velikog današnjeg Appleovog eventa na kojem će biti predstavljen novi iPhone i novi Appleovi proizvodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije