Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wolfenstein II

Eksplozije krvi u suludoj borbi protiv robotiziranih nacista

Wolfenstein II: The New Colossus
Foto: Promo
1/3
20.11.2017.
u 22:21

Karizmatični likovi najveći su plus ove pucačine, koja bi prizorima ekstremnog nasilja mogla traumatizirati nešto osjetljivije igrače

Malo je koja igra toliko doprinijela razvoju pucačina iz prvog lica kao Wolfenstein, a posebno njegova prva 3D inačica iz 1992. godine. Iz današnje perspektive pomalo je smiješno vidjeti stare snimke pikseliziranih eksplozija krvi i urnebesnog Hitlera u robotskom odijelu protiv kojeg smo se borili u ranim danima igre.

Tehnologija animacije i mehanika kretanja nevjerojatno su evoluirale u ovih četvrt stoljeća, a s njima i žanr kao takav, pa umjesto Dooma i Wolfensteina danas na tronu najvećih sjede ratna pucačina Call of Duty i avanturistički hibrid Far Cry.

Utjecaj Wolfensteina, ipak, ne treba zanemariti: Wolfenstein: The New Order 2015. je godine uspješno predstavio novi timeline u kojem su nacisti pobijedili u Drugom svjetskom ratu, a plavooki junak B. J. iznova mora spašavati svijet. Najnoviji nastavak Wolfenstein II: The New Colossus tako nas vodi u alternativne šezdesete godine prošlog stoljeća u kojima ubernacisti svojom iznimno naprednom vojnom tehnologijom siju strah poraženom Amerikom. Baš poput Snakea u Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, na početku novog Wolfensteina B. J. se budi iz četrnaestogodišnje kome baš kada u njegovu bolnicu počinju prodirati neprijatelji. Jedva se krećući u invalidskim kolicima započinje okršaj s maskiranim, oklopljenim svastičarima, a osim karakteristične mogućnosti masakriranja protivnika dvama paralelnim oružjima, tijekom cijele igrice nižu se i nelagodni prizori ekstremne torture. Zlikovce iznova predvodi Irene Engel, koja je zakrpala lice unakaženo u The New Order, ali je ostala jednako dijabolična, a igra joj pridružuje i nekoliko zaista brutalnih scena koje će oni slabijeg želuca teže zaboraviti.

Vješto razrađena priča i karizmatični likovi najveći su plus ove pucačine. Oni s manje strpljenja gubit će živce u opsežnim animacijama, ali grafika, dijalozi i kreativni dramaturški pomaci nadjačavaju i tu “manu”. Igrači će primijetiti da robotski ojačani nacisti nisu baš najinteligentniji protivnici, ali najteže od šest mogućih razina težine pretvorit će bezglavu pucačinu u opasno kalkuliranje prije zaletavanja u hordu naoružanih neprijatelja. U Wolfensteinu nema potpune regeneracije bez prikupljanja paketa zdravlja, a tijekom cijele igrice u velikim količinama skupljate i oklope, municiju, oružje i druge vrijednosti kojima ponekad postajete jači od svojih mogućnosti. Zabavno i uvrnuto, u skladu s reputacijom kultnog serijala!

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

Komentara 1

DU
Deleted user
14:50 21.11.2017.

...bar znaju tko su negativci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije