Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo je mašta granica

Volite Biebera do neba? Nazovite po njemu krater na Marsu!

planet Mars
Foto: Youtube Screenshot
1/4
28.02.2014.
u 10:37

Skupina znanstvenika i bivših svemirskih istraživača pokrenula projekt Uwingu, kojim žele imenovati čak 500.000 lokacija na Crvenom planetu. Izrađena je karta svih mjesta na Marsu, čije se nazivanje mora platiti, a može ih se nazvati po omiljenim pjevačima, članovima obitelji, kućnom ljubimcu... Novcem će se financirati znanstvena istraživanja

Već za pet dolara (oko 28 kuna) može se "osvojiti" jedna od 500 tisuća lokacija na planetu Marsu, za koje skupina znanstvenika i bivših rukovoditelja svemirskih istraživačkih programa pokreće kampanju, kako bi se financirala daljnja istraživanja i znanstvene studije, navodi GMA News.

Projekt su nazvali Uwingu (na svahiliju "nebo") i uz pomoć svemirske agencije NASA i podataka Europske svemirske misije objavili kartu Crvenog planeta. Utvrdili su da je u 50 godina istraživanja nama (Zemlji) najbližeg susjeda na njegovu tlo imenovano "samo" 15.000 lokacija - kratera, mora...

Uwinguom bi se, očekuje se, trebalo namaknuti oko 10 milijuna dolara za pomoć znanstvenicima, što je važno pogotovo u svjetlu najava rezanja tih troškova u Americi.

Foto: Youtube Screenshot

Autori projekta objašnjavaju da se krateri, od onih manjih od kilometra do ogromnih 350-kilometarskog promjera, mogu nazvati po kućnom ljubimcu, glazbeniku, članu obitelji, omiljenom sportašu ili nekom mjestu na Zemlji.

- Ovo je zaista vrijedan projekt za sudjelovanje javnosti u istraživanju Marsa, a samo je mašta granica u imenovanju mjesta na Marsu, što, pak, doprinosi i znanosti - reče dr. Teresa Segura, planetarna znanstvenica i bivša direktorica u NASA-i.

No, treba napomenuti da mapa Uwingua nije i službena NASA-ina, ali je otvorena javnosti.
- Imena terena na Marsu moći će rabiti svi s pristupom Uwinguu. Zasad je to samo javnost, ali nadamo se da će uskoro i znanstvenici i svemirski istraživači Marsa moći koristiti te karte - kažu autori projekta Uwingu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije