Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE PROMJENE

Visoke temperature Arktika zabrinule znanstvenike: 'Ovo je anomalija među anomalijama'

Polarni medvjed
Foto: Thinkstock
28.02.2018.
u 10:04

Neki znanstvenici govore o hipotezi 'topli Arktik, hladni kontinenti'

Dok se diljem Europe temperature spuštaju debelo ispod nule, situacija na Arktiku sasvim je neuobičajena te bi mogla znanstvenike prisiliti da provjere svoje, već sada pesimistične prognoze o klimatskim promjenama.

Kako piše Guardian, toplinski val na Arktiku prouzročuje snježne mećave u Europi, a priljev toplog zraka podigao je temperature u Sibiru i to čak 35°C iznad povijesnih prosjeka veljače. Na Grenlandu se također događaju neuobičajene stvari. Samo ove godine broj sati tijekom kojih je temperatura bila viša od temperature smrzavanja tri puta je veći nego prethodne godine. 

– Ovo je anomalija među anomalijama – kazao je Michael Mann, direktor znanstvenog centra na sveučilištu u Pensilvaniji. Dodao je kako su ovi podaci daleko izvan povijesnog prosjeka te da sve to zabrinjava.

Pogledajte i galeriju: Zbog hladnoće i jake bure zaledilo se more u uvali Ivinje

Polarni medvjed
1/14

Rekao je i kako bi ovo moglo značiti da postoje ''dodatna iznenađenja'' dok mi nastavljamo ''ljutiti zvijer (našu klimu)''. Mann objašnjava kako se Arktik uvijek smatrao ''zvonom'' koje upućuje jasno upozorenje. 

Na sjevernom vrhu Grenlanda nalazi se najsjevernija meteorološka postaja na svijetu Cape Morris Jesup i tamo su nedavne temperature katkada bile više nego u Londonu i Zürichu, što je na tisuće kilometara južnije. Zabilježena temperatura od 6,1°C nije rekordna, no u prethodna dva slučaja 2011. i 2017. godine, ti su vrhunci trajali samo nekoliko sati prije nego što su se vratili u prosjek. Prošlog je tjedna bilo 10 dana tijekom kojih je temperatura bila iznad zamrzavanja barem jedan dio dana.

– Temperaturni vrhunci  dio su normalnih vremenskih uzoraka, no ono što je bilo neuobičajeno jest da su se tako dugo zadržavale i da je bilo toliko toplo – kazala je Ruth Mottram iz danskog meteorološkog instituta. Dodala je kako u posljednjih gotovo 70 godina nisu zabilježili takve temperature na tim područjima.

Robert Rohde, vodeći znanstvenik neprofitne organizacije Berkeley Earth, kaže kako je ''trenutačni vremenskih događaj najintenzivniji'' te da je to bilo jedno od najduljih vremenskih zagrijavanja tijekom zime.

Pitanje je dokazuju li ovi signali slabljenje ili kolaps polarnog vrtloga koji svojim snažnim vjetrovima održava Arktik hladnim i odbija druge zračne mase. 

Neki znanstvenici govore o hipotezi ''topli Arktik, hladni kontinenti'' budući da polarni vrtlog postaje sve nestabilniji te uvlači sve više toplog zraka i izbacuje hladne fronte poput ove u Europi.

Rohde smatra da je ta teorija kontroverzna te da nije vidljiva u svim klimatskim modelima, no ovogodišnji temperaturni uzorci bili su u skladu s tom prognozom, piše Guardian. Dodaje kako u budućnosti možemo očekivati više nepredvidljivog vremena.

Zeke Hausfather iz Berkeley Eartha mišljenja je kako se ovdje radi o ''prirodnoj varijabilnosti'' te da ne postoje nikakvi snažni dokazi da će se ''čimbenici koji pokreću kratkoročnu arktičku varijabilnost povećavati u svijetu koji se zagrijava''.

– Klimatski modeli sugeriraju da će ovakvih zima biti mnogo manje kako se svijet zagrijava – rekao je Hausfather.

Pogledajte i galeriju: Niske temperature i jaka bura zaledile rivu u Bakru

Polarni medvjed
1/9

Komentara 4

Avatar Mortunić_Krozte
Mortunić_Krozte
10:39 28.02.2018.

Sad će opet insistirati na globalnom zatopljenju uzrokovan dizelskim autima, a 2084 nuklearna testiranja nisu uzrok ničega...

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:29 28.02.2018.

Početak ožujka, minus 20, a vi i dalje trabunjate o "globalnom zagrijavanju", i zagovarate ograničenje i kvote za korištenje fosilnih goriva, jer to, kao uzrokuje da je nekom tuljanu pretoplo negdje na Grenlandu?

AR
Artukovic
11:03 28.02.2018.

Jednostavna racunica. ..na zemlji je previse ljudi,koji su pomakli svojom tezinom os zemlje i priblizili Grendland i Sibir blize suncu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije