Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najprestižniji događaj

Više od tisuću fuzijskih znanstvenika i stručnjaka dolazi na simpozij u Dubrovniku

Kineski znanstvenici postavili novi svjetski rekord postizanja temp. plazme od 120 milijuna Celzija
Foto: Liu Junxi/XINHUA
1/3
06.09.2022.
u 12:02

Ovogodišnje izdanje simpozija okupit će sudionike iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Više od tisuću svjetskih fuzijskih znanstvenika i stručnjaka okupit će se u drugoj polovici rujna u Dubrovniku na 32. Simpoziju o fuzijskoj tehnologiji u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, priopćeno je u utorak.

Radi se o jednom od najvećih znanstvenih i tehnoloških pothvata današnjice, vrijednom nekoliko stotina milijuna eura, u kojem se traga za čistom fuzijskom energijom, kažu na Ruđeru. Za skup u Dubrovniku kažu da je to najprestižniji bijenalni događaj na tom području istraživanja u Europi, koje je fokusirano na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji, a čiji je cilj stvaranje neiscrpnog, sigurnog i čistog izvora energije kako bi se zadovoljile rastuće svjetske potrebe za energijom.

Ovogodišnje izdanje simpozija okupit će sudionike iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Dodana vrijednost simpozija SOFT 2022 jest da kroz poseban dio programa poznat kao "Industry Day" okuplja tvrtke diljem svijeta, kojima se otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ogromnih fuzijskih postrojenja. Naime, da bi prva fuzijska elektrana profunkcionirala, bit će potrebno provesti niz istraživanja i testiranja tehnologija i materijala, a tu će biti ključna suradnja znanosti i industrije.

Dio fuzijskih istraživanja radit će se u sklopu projekta DONES, kojeg zajednički provode Hrvatska i Španjolska, a u sklopu kojeg će hrvatski i španjolski stručnjaci ispitivati materijale koji mogu izdržati ekstreme uvjete u fuzijskoj elektrani. Također, Hrvatska se obvezala izgraditi dio ključne opreme, koju bi trebali dizajnirati hrvatski znanstvenici i visokotehnološke tvrtke. Zato je važno da se hrvatske tvrtke snažnije angažiraju i povežu sa svojim španjolskim kolegama.

Sve hrvatske i španjolske komponente DONES-a su kompleksne i zahtijevaju suradnju više kompanija, zato je važno da se hrvatski privatni sektor uključi i aktivira dogovore o stvaranju nacionalnih konzorcija za neke od tih poslova i komponenti, izjavio je Tonči Tadić s Ruđera.

VIDEO: Znanstvenici su od svinjske kože napravili implantante koji ljudima vraćaju vid

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije