Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predviđanja

VIDEO Računala će moći vidjeti, mirisati, dodirivati, okusiti i čuti

'vid'
Foto: IBM
1/5
18.12.2012.
u 19:34

Nova generacija strojeva moći će učiti, prilagođavati se, osjetiti i iskusiti svijet kakav doista jest

IBM je predstavio sedmi godišnji popis “Pet u pet”. Riječ je o popisu inovacija koje imaju potencijal promijeniti načine na koje ljudi rade, žive i međusobno komuniciraju tijekom sljedećih pet godina, a temelje se na tržišnim i društvenim trendovima te na novim tehnologijama isprobanim u IBM-ovim istraživačkim laboratorijima.

‘Namirisat’ će bakterije

Nova generacija strojeva moći će učiti, prilagođavati se, osjetiti i iskusiti svijet kakav doista jest – računala će imati sposobnost oponašanja ljudskih osjetila. Primjerice, kroz vibracije uređaja moći ćemo opipati tkaninu koju kupujemo, mobiteli i tableti moći će vidjeti hoćemo li se prehladiti, namirisati bakteriju koja nam može ugroziti život ili s pomoću okusa izračunati kako se zdravo hraniti, je li odabrana hrana primjerena dijabetičarima... Računala će čuti i razumjeti dijete, i to prevesti roditeljima i liječnicima. A sve to trebalo bi zaživjeti do 2017. godine.

Srušene prepreke

Kognitivni računalni sustavi pomoći će u boljem razumijevanju složenosti, lakše ćemo se nositi s velikom količinom informacija i brzinom kojom dolaze, donosit ćemo bolje odluke, poboljšat ćemo zdravlje i životni standard, obogatiti živote i srušiti razne prepreke – zemljopisne, jezične, a smanjit će se troškovi i ukinuti nedostupnost, uvjereni su u IBM-u. Pravi uspjeh kognitivnog računalstva neće se mjeriti po tome koliko je uspješno kopiralo sposobnosti ljudskog mozga – mjerit će se po tome koliko će uspjeti u poboljšavanju kvalitete ljudskog života, smatraju znanstvenici.

Ključne riječi

Komentara 9

ZA
zagrepcaninb
20:24 18.12.2012.

Slijedeći korak u evoluciji nakon toga jest da ćemo svi mi na kraju postati računala kojima će upravljati Večernjak uz pomoć ovakih novinarskih umotvorina.

MO
mozel
20:27 18.12.2012.

Kada racunalo dobije VIRUS mora li kod lijecnika da primi "uljnu enekciju"(spricu).

OB
-obrisani-
20:22 18.12.2012.

Ako je ovo istina dovidenja Politicari !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije