Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili ih od SAD-a

VIDEO Nije jasno kako su uspjeli: Ukrajina objavila snimku zrakoplova MiG-29 koji ispaljuju napredne projektile

MiG 29 s modernim HARM projektilima
Foto: Printscreen Twitter
1/7
31.08.2022.
u 12:42

Ukrajinske zračne snage podijelile su zanimljiv video na društvenim mrežama, 30. kolovoza 2022., a koji je snimljen akcijskim/GoPro kamerama pričvršćenima na kacigu pilota. Snimke pokazuju ispaljivanje nekoliko projektila HARM (u nekim slučajevima vide se i dvostruki hici).

Početkom kolovoza pojavile su se u javnosti prvi put fotografije onoga što je izgledalo kao ostaci AGM-88 HARM (proturadijacijskih projektila) koji su navodno korišteni protiv ruskih radara u Ukrajini. Nekoliko tjedana nakon toga američki dužnosnici su potvrdili da je SAD Ukrajini isporučio AGM-88 HARM projektile, te da ih koristi MiG-29 Fulcrum. To inače nije spojiva tehnologija, ali Ukrajinci su očito pronašli način da riješe taj problem. 

Ukrajinske zračne snage podijelile su zanimljiv video na društvenim mrežama, 30. kolovoza 2022., a koji je snimljen kamerama pričvršćenima na kacigu pilota. Snimke pokazuju ispaljivanje nekoliko projektila HARM (u nekim slučajevima vide se i dvostruki hici), objavio je Businessinsider.

Uz AGM-88 koji prevozi i kojim gađa MiG-29, ono što je zanimljivo na snimci je i instalacija komercijalnog GPS-a i tableta u kokpitu.

Još uvijek nije potpuno jasno na koji način je AGM-88 integriran u MiG-29, pogotovo ako uzmemo u obzir da druga sredstva koja koriste projektil HARM u misijama SEAD-a (Suppression of Enemy Air Defense), koriste projektil kao dio sustava koji također uključuje još jedan senzor koji može locirati neprijateljski radar. Na primjer, Tornado ECR koristi ELS (Emitter Location System) za zemljopisno lociranje i identifikaciju neprijateljske antene koju se zatim cilja projektilom HARM.

U svakom slučaju,za sada se može utvrditi da su inženjeri na neki način uspjeli zapadnu proturadijacijsku raketu staviti na raspolaganje ukrajinskoj vojsci za korištenje na MiG-u 29. Ukrajina je po svemu uspjela preinačiti senzore za ciljanje kako bi omogućila pilotima da ispale američki projektil iz svojih zrakoplova koji potječu iz sovjetske ere. 

Komentara 16

GE
geler203
14:18 31.08.2022.

Nakon proturadijacijskih prestao sam čitati.

AT
atlantisind
14:13 31.08.2022.

Samo se vi u vecernjem cudite,to se uradi veoma lako.

DB
dubravko.barilar
14:08 31.08.2022.

Proturadijacijsku,e moj novinaru a ja mislio da je to proturadarska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije