Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni izazov hrvatskog telekoma

Velikogorički gimnazijalci osvojili drugo mjesto

HT
Foto: HT
21.01.2019.
u 19:50

Zadatak je bio da koristeći tehnologije interneta stvari izrade rješenje koje bi pomoglo u prevenciji požara.

Tročlani tim srednjoškolaca iz Velike Gorice – Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak osvojio je drugo mjesto, na međunarodnom natjecanju koje je organizirao Hrvatski telekom. Zadatak je bio da koristeći tehnologije interneta stvari izrade rješenje koji bi pomoglo u prevenciji požara i njihovom ranom otkrivanju.

Kako pojašnjavaju iz HT-a timovi su trebali osmisliti rješenje za rano otkrivanje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom. U izazovu da ponude najbolje rješenje sudjelovali su timovi iz pet zemalja.

Prema ocjenama HT-ovog žirija najbolje rješenje za ranu detekciju šumskih požara razvio je tim iz Poljske. 
– Htjeli smo iskoristiti naše znanje i prikupiti nova iskustva koja ćemo ugraditi u naš sustav očuvanja vegetacije. Projekt je dijelom ostao na teorijskog razini, jer nam za daljnju realizaciju i nadogradnju trebaju dodatna financijska sredstva. Nadamo se da ćemo uspjeti razviti projekt do kraja – kazali su nakon natjecanja članovi velikogoričkog tima - GVG Firefighters.

Pobjednički poljski tim ponudio je rješenje pod nazivom Fire Finder, koji uz pomoć niza umreženih uređaja precizno mjeri niz parametara, potom ih analizira te tako može točno pronaći mjesto požara i predvidjeti putanju širenja.

Pogledajte video obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije