Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEČAVAJUĆ REZULTAT

Veliki uspjeh: Floridski znanstvenici umjetno potaknuli razmnožavanje koralja

Koraljni greben
Foto: dpa/DPA/PIXSELL
23.08.2019.
u 13:32

Suradnja Floridskog akvarija s muzejem i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koraljnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Znanstvenici na Floridi prvi put su uspjeli umjetno potaknuti razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog koralja u akvariju i smatraju da taj napredak jako obećava u naporima za obnovu koraljnih grebena u divljini.

Postignuće, objavljeno ovoga tjedna u Floridskom akvariju u Apollo Beachu nedaleko od Tampa, ostvareno je zahvaljujući 'posuđenim' laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima Horniman sa sjedištem u Londonu. Te su tehnike ranije korištene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog koralja, rekli su dužnosnici.

Znanstvenici planiraju iskoristiti svoju novostečenu ekspertizu za uzgoj novih kolonija koralja koje će jednoga dana moći naseliti floridski sustav grebena, jedan od najvećih na svijetu čiji je veliki dio uništen zbog klimatskih promjene, zagađenja i bolesti zadnjih desetljeća.

“Ovo je stvarno budućnost obnove koralja na Floridi i diljem svijeta”, rekla je u četvrtak Reutersu znanstvenica Keri O’Neil iz Floridskog akvarija. “Moći ćemo to učiniti za desetke vrsta i to će otvoriti svijet novih mogućnosti."

Suradnja Floridskog akvarija s muzejem i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koraljnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Koralji su razred morskih životinja iz koljena žarnjaka. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini tjelesni otvor – usta, okružena vijencem pokretljivih lovki. Jetkim sokom, koji izlučuju iz žarnih čahurica, mogu omamiti ili usmrtiti sitne organizme. Razmnožavaju se spolno i nespolno, a češće je nespolno razmnožavanje pupanjem i nepotpunim dijeljenjem.

Polipi izlučuju kalcijev karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koraljne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale apsorbirajući energiju valova od uragana i drugih oluja.  

Koralji su osjetljivi na velike promjene temperature vode, a zbog klimatskih promjena more postaje je sve toplije.

Komentara 3

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
12:58 24.08.2019.

koralji se lako presađuju i iz samo jednog izdanka veličine prsta nastane grm za 6 mjeseci

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:31 25.08.2019.

Slijedeći problem će biti da to neće moći više zaustaviti.

DD
dr dragon
22:24 23.08.2019.

Oceani su sve masniji,ništa od koralja na otvorenom jedino ce uspjevat u akvariju,slično ko voče i povrče u plasteniku a na otvorenom sve se suši od bolesti i štetnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije