Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKOBSHAVN

Veliki komad leda odlomio se od grenlandskog glečera

Jakobshavn
Foto: Reuters/PIXSELL
25.08.2015.
u 10:09

Prema satelitskim snimkama do odlamanja je došlo između 13. i 19. kolovoza

Veliki komad leda odlomio se od glečera Jakobshavn na Grenlandu, prenosi BBC. Prema satelitskim snimkama do odlamanja je došlo između 13. i 19. kolovoza. Glečer ili ledenjak je veliko ledeno tijelo koje se stalno pomiče pod vlastitom težinom.

Znanstvenici kažu da je taj komad leda s površinom od 12,4 km kvadratnih među najvećima koji su se odlomili na tom mjestu. To je puno za Grenland, ali malo u usporedbi s Antarktikom, gdje odlomljeni komadi imaju i do nekoliko tisuća kvadratnih kilometara.

Glečer Jakobshavn tijekom ljetnih se mjeseci pomiče nekoliko desetaka metara na dan, što ga čini jednim od najbržih na Grenlandu. Inače je rašireno vjerovanje da je ledena santa koja je potopila Titanic došla upravo s Jakobshavna.

>> Na norveškom glečeru pronađena 1700 godina stara tunika

Komentara 1

Avatar @proma_trač
@proma_trač
08:11 26.08.2015.

Asti sunce šta ćemo sad. Gotovo je. Još par milijardi godina i eto ti smaka svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije