Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Marin Soljačić

Važno je da vas priznaju već na početku karijere

dr. Marin Soljačić (1)
Foto: (PIXSELL/AFP/VL)
11.12.2014.
u 21:30

Mladi hrvatski znanstvenik dobio dvije prestižne nagrade ove godine, a s Newyorškom akademijom znanosti ustanovio i zakladu za pomoć nadarenim hrvatskim učenicima

Vodeći hrvatski znanstvenik, profesor fizike na MIT-u Marin Soljačić doista 2014. može smatrati godinom najvećih uspjeha. Nakon prestižne nagrade Blavatnik, koja se dodjeljuje znanstvenicima mlađima od 42 godine, koju je dobio u konkurenciji čak 300 učenjaka s američkih sveučilišta, Soljačić će se uskoro naći i u posebnom izdanju magazina Discover nazvanom Godina znanosti. Tamo će se naći ove godine predstavljeno otkriće u području filtriranja svjetlosti u kojem je profesor s MIT-a pokazao da je svjetlost moguće filtrirati i u odnosu na smjer iz kojeg dolazi.

Do takvog dostignuća znanstvenici nisu mogli doći desecima godina. Tu sjajna priča ne prestaje jer je poznati Time uvrstio WiTricity, tehnologiju koju je Soljačić osmislio te osnovao istoimenu tvrtku koja tu tehnologiju dalje razvija, na popis 25 najvažnijih izuma ove godine. Očito je Timeu bilo važnije imati WiTricity na tom popisu od činjenice da se sve ipak dogodilo ranije. Nije ništa čudno jer se donosi i nekoliko detalja o kompaniji i tehnologiji bežičnog prijenosa energije. Naime, direktor tvrtke Alex Gruzen rekao je Timeu kako će za deset godina sobe biti tako opremljene da će se sve puniti s jednog središnjeg mjesta. Zasad bežični prijenos energije kakvim ga je zamislio Marin Soljačić isproban je na Toyotinim električnim automobilima, Intelovim računalima...

I jedno i drugo punilo se iz zavojnice udaljene čak 2,4 metra. Bez sumnje, Marina Soljačića i njegovu ekipu s MIT-a čeka još jedna uzbudljiva godina, a doista je rijetkost da dva različita otkrića budu proglašena kao najbolja na svijetu u istoj godini. Soljačić je također ove godine s Newyorškom akademijom znanosti ustanovio i zakladu za pomoć nadarenim hrvatskim učenicima i tom prilikom istaknuo:

– Već neko vrijeme želim naći način da ohrabrim djecu u Hrvatskoj da se istaknu u znanju. Iznimno je važno da vas priznaju već na početku znanstvene karijere – rekao je Marin Soljačić, profesor fizike na MIT-u.

>> Dva otkrića Marina Soljačića proglašena najboljima na svijetu

Komentara 1

Avatar ivanvard
ivanvard
14:21 01.01.2015.

U srbiji je učenjak, a u Hr znanstvenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije