Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

Uznemirujuća golema šupljina na Antarktici prijeti ostatku planeta

Ledenjak
Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell
01.02.2019.
u 18:53

Ogromna šupljina otvorila se ispod izoliranog ledenjaka na Antarktici zbog čega može doći do podizanja razine mora.

Prostor, koji bi mogao držati 14 milijardi tona leda i pokrivati površinu dvije trećine njujorškog Manhattana, otkriven je od NASA-e na misiji mjerenja otapajućeg leda prenosi The Independent.

Znanstvenici su otkrili nekoliko uznemirujućih otkrića dok su istraživali ledenjake Thwaites jer su očekivali pukotine, ali ne u tolikoj mjeri. Čini se da je pukotina nastala u vrlo kratkom periodu od samo tri godine. 

Razumijevanje brzine kojom se otapa led na Antarktici ključna je i za procjenu brzine kojom će se povećavati razina mora diljem svijeta, a sve to zbog klimatskih promjena. Toplija morska voda zavlači se ispod površine leda što dodatno ubrzava topljenje leda.

Sveukupna veličina otapujućeg dijela leda kojeg je NASA uočila gotovo je veličine Floride i zaslužna je za podizanje razine od 4%, najnoviji rezultati sugeriraju da je ta brojka i premala.

Kada bi se sav led otopio, svjetski oceani podigli bi se za malo više od pola metra. Zbog teškoće prodiranja i bilježenja ledenjaka NASA koristi penetrirajuće radare iz zrakoplova koji lete iznad mjesta za koje se sumnja da su ugroženi.

- Sumnjamo godinama da ledenjaci Thwaites nisu pričvršćeni na same temelje ispod - govori Dr. Eric Rignot iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon i dodaje da - zahvaljujući novim generacijama satelita, napokon možemo vidjeti detalje -

Znanstvenici su također zabrinuti i za dio gdje se ledenjak spaja sa zemljanim površinama ispod. Kako se led na vrhu otapa, on čini sveukupnu masu lakšom što znači da pluta na dijelu koji je bliži površini zbog čega gura granicu sa zemljanom površinom dalje pa time led dolazi u kontakt s toplom vodom.

Rezultati istraživanja objavljeni su u dnevniku Science Advances.

Polarna hladnoća u SAD-u

Komentara 4

TR
trumpveliki
21:10 01.02.2019.

Promjene su konstantne od postanka svijeta a naučnici samao zaostala skupina ljudi koja živi u sekti ateista i ispunjava njihove želje te lažira sva istraživanja.

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
21:30 01.02.2019.

Ovo je mala beba u odnosu na ono što je kugla zemaljska prošla od svog nastanka!

Avatar Kljusar
Kljusar
20:43 10.02.2019.

Dabogda se više otopio sav led i da se razina mora digne da potopi sve bespravno sagrađene objekte na obali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije