Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekrivena dragocjenostima

Uz mumiju djevojčice pronašli dragocjen nakit

Mumija djevojčice u Egiptu
Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook
08.05.2020.
u 23:04

Uz naušnice i prstenje na mumificiranom su tijelu i četiri ogrlice, a jedna od njih sadrži 74 perle od ametista, karneola, jantara, stakla i kvarca

Kod Luxora u Egiptu pronađena je mumija prekrivena dragocjenostima – draguljima, ogrlicama, prstenjem i naušnicama. Moguće je da su to 15-godišnjoj djevojčici pokopanoj prije tri i pol tisuće godina bili darovi za miraz. Nosila je sandale urešene crtežima mačaka i bogova. A k tome je i pokopana u kovčegu od javorova drva. Zaboravljeni su sanduk pronašli španjolski arheolozi u jednoj od luxorskih grobnica.

Tijelo propalo, dragocjenosti sačuvane

Vjerojatno je živjela između 1580. i 1550. godine prije Krista. Na ušima je imala spiralne naušnice presvučene bakrom, dva prstena na prstima, a oko vrata njezina mumificiranog tijela četiri ogrlice. Otkriće je pronađeno u iskopu na otvorenom prostoru u Luxoru, točnije u nekropoli Draa Abul Naga na zapadnoj strani Luxora, nedaleko od grobnice generala koji je služio za 18. dinastije.

Može se reći kako je nalaz zapravo spašen jer se istraživanje organiziralo zbog građevinskih radova na lokaciji. Djevojka je pronađena omotana u pamučnu plahtu smještena u sanduk od javora dugačak metar i 70 centimetara. Zanimljivo je što kovčeg potječe iz doba kada su tim područjem vladali Hiksi, dok su faraoni vladali samo područjem oko Tebe. Kovčeg je najprije izbijeljen pa obojen u crveno.

Tijelo je bilo položeno na desnu stranu, propalo je, no dragocjenosti su ostale zamalo u originalnom stanju. Jedan je prsten na ruci djevojke, koja je bila visoka 1,55 metara, bio napravljen od kosti, dok je drugi bio od metala s ukrasom od plavog stakla. Četiri ogrlice, pak, bile su povezane, svaka od njih, međutim, jedinstvena i različitih duljina, između 60 i 70 centimetara. Jedna je napravljena od okruglih perli crne i svjetloplave boje, druga od zelenih i prozirnih perli, no treća je spektakulerna. Ogrlica je dugačka 60 centimetara, a sačinjena je od 74 perle napravljene od ametista, karneola, jantara, plavog stakla i kvarca. Na njima su i dva ukrasa u obliku skarabeja, od kojih jedan prikazuje boga Horusa. Četvrta ogrlica napravljena je od nekoliko nizova povezanih prstenjem.

Izrezbareni likovi i dvije lopte

Pokraj djevojčina kovčega pronađen je i jedan napravljen od gline u koji je smještena drvena pogrebna lutka umotana u platno. Osim sandala u kovčegu su pronađene i dvije lopte povezane konopom za koje arheolozi vjeruju da su se koristile u igri popularnoj u to vrijeme. Sandale su bile obojene u crveno, na njima su izrezbareni likovi bogova, mačaka, kozoroga i rozete, a korištene su za sport ili ples. No, španjolski arheolozi također priznaju kako su sve te dragocjenosti pronađene u kovčegu prilično zbunjujuće jer je kovčeg relativno skroman, a osoba koja u njemu leži vrlo mlada.

Također se čini kako je kovčeg zapravo ostavljen, i to zajedno s još nekoliko drugih kovčega koji su pronađeni na tlu, bez zaštite. Sasvim je moguće, smatraju arheolozi, da je tako zbog pljačke grobova pri kojoj su pljačkaši zatečeni pa su u panici pobjegli te ih ostavili. Moguće je da su zbog toga ostale netaknutima i dragocjenosti u djevojčinu kovčegu. Tako je na jednom tijelua pronađen i kositreni pokrov koji se postavljao kako bi se tijelo zaštitilo od truljenja. Kositar je bio rijedak materijal u to doba pa je zaista iznimno da je ostao netaknut na pokopanom tijelu. Pogotovo nakon tako dugog vremena tijekom kojeg su ovo mjesto ukopa zaboravili čak i pljačkaši grobova.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:16 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar LauraEE79
LauraEE79
02:14 13.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:05 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije