Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog Europske komisije

Uskoro jedinstveni punjač za sve mobitele i tablete, ušteda 250 milijuna eura godišnje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
23.09.2021.
u 15:28

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja

Europska komisija je predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača. Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja. Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

Predlaže se i usklađena brzina punjenja kroz obaveznu uporabu zajedničkog protokola punjenja USB koji omogućuje komunikaciju između elektroničkog uređaja i punjača, što osigurava najbrže moguće punjenje. Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broj različitih punjača i rješenja za punjenja s oko tridesetak na današnja tri.

“Sa sve više uređaja koje kupujemo dobivamo sve više punjača koji međusobno nisu nužno kompatibilni.  To ćemo sada okončati. S ovim prijedlogom, europski potrošači moći će koristiti jedan punjač za sve svoje prenosive elektroničke uređaje”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača potrebno je osigurati punu interoperabilnost s obje strane kabela: elektroničkog uređaja i utikača za vanjsko napajanje. Komisija najavljuje da će uskoro predložiti promjenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istodobno s današnjim prijedlogom direktive.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple. Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov Iphone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
Friedrich
07:36 25.09.2021.

Iphone žice za sve mobitele su iste, nisu se potrudili da na skupljim modelima korisnicima daju neku posebnu žicu sa gravurama na priključcima i kapicama za struju Adapterima te posebnom kvalitetom, uostalom žice se ako imalo ne pazite rascvjetaju ii pohabaju vrlo brzo, a da ne govorim koštaju kao suho zlato, kakve su im žice takav im je i sam proizvod, hardware i matična ploća sa čipsetom su katastrofa, čipovi od najlošijih proizvađača zato doslovce na svakom modelu im je umro WI FI jer zna se najbolji čipset WI FI i Bluetooth je od firme Broadcom, a tu su čipovi no name, sve u svemu debelo precjenjen uređaj, kad otvorite Huawei, Samsung, LG ili nekadašnju Nokiju to je premijera. Osim šrot matične ploče godinama navlače korisnike za nos sa otvorenosti Bluetootha, slabim kapacitetom baterija koje se vole napuhat samo da se ne razleti cijeli uređaj, ne univerzalnim punjačima ( kupite telefon od 1000 eura i više i ne dobijete adapter za struju a kabel je Iphone priključak na C- USB i kud da ga uključiš), Garancijom od godinu dana....itd, odavno im je trebalo zabraniti prodaju. Kad sagledate sve u svemu, nikakav proizvod za toliki novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije