Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA-IN ZNANSTVENIK

'Uskoro ćemo otkriti izvanzemaljski život, ali svijet još nije spreman za to'

Foto: Getty Images
1/3
29.09.2019.
u 15:43

Znanstvenici žele doći do 300 minerala koji nastaju samo ako na planetu ima života, a smatraju da će ih najprije pronaći oko Marsovog oceana.

Nešto veliko se sprema. Za manje od dvije godine mogli bismo otkriti izvanzemaljski život, ali i svijet još nije spreman za to - kazao je jedan od glavnih znanstvenika NASA-e Jim Green. U ožujku 2021. godine na Mars će sletjeti ExoMars Rover posvećen britanskoj kemičarki Rosalindi Franklin koji će tražiti izvanzemaljski život i organske materije ciljajući na kamene formacije u jezgri planeta. 

Proboj će potaknuti pitanja o tome mogu li se ljudi kretati između planeta i kakvog je sastava drugi život, a prvi put će se marsovska materija dovesti na naš planet, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici žele pronaći minerale koji nastaju samo ako na planetu ima života, a smatraju da će ih najprije pronaći oko Marsovog oceana.

- Kad okruženje postane ekstremno, život se seli u stijene - kazao je Green.

Početkom ove godine znanstvenici su otkrili prve geološke dokaze o sustavu rezervoara za vodu duboko ispod površine Marsa. Studija satelita Mars Express otkrila je opseg bivših podzemnih jezera na temelju značajki na dnu dubokih kratera.

- Rani je Mars bio vodenast svijet, ali kako se klima planete mijenjala, voda se povlačila ispod površine da bi formirala bazene i 'podzemne vode' - rekao je Francesco Salese sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj.

Brojne karakteristike koje se vide na dnu kratera na dubinama od 4.000 do 4.500 metara sugeriraju da je tamo postajala voda, s dokazima o bazenima i protocima koji su se s vremenom mijenjali.

 

Komentara 23

Avatar Kaladin
Kaladin
16:40 29.09.2019.

Uvik bombastični naslovi iz NASA-e jer im se stalno dokidaju sredstva! A čovječanstvo bi zapravo trebalo imati zajednički svemirski program i svi ga financirati. Ali šta ćeš kad se ne mogu dogovoriti čija bi otkrića, i proizašli benefiti, bili!

DO
doktorica
16:00 29.09.2019.

ja mislim da bi nam bilo bolje sa izvanzemaljcima nego sa našim političarima

Avatar Trica
Trica
16:27 29.09.2019.

Eh jake vjesti, mi Srbi smo pali sa Marsa ,tako da tamo mogu naći i znojavu šajkaču:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije