Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pro i contra

Upravljaju li društvene mreže našim životima?

net
Foto: Shutterestock
1/6
27.09.2014.
u 16:44

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Ako nemate Facebook, mnogi će reći da ste čudak, no u posljednje vrijeme raste broj onih koji smatraju da su društvene mreže preuzele kontrolu nad našim životima.

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Ako nemate Facebook, mnogi će reći da ste čudak, no u posljednje vrijeme raste broj onih koji smatraju da su društvene mreže preuzele kontrolu nad našim životima.


Negativan utjecaj na svijest o vlastitoj sreći

Iako se mnogi korisnici društvenih mreža njima služe kako bi ostali u kontaktu s prijateljima i obiteljima na drugom kraju svijeta, postoje istraživanja koja dokazuju kako nas društvene mreže često udaljavaju od stvarnog kontakta te mogu dovesti do štetnih učinaka.

To je pitanje često u središtu debata brojnih sociologa, a sami rezultati najčešće su puni prijepora obzirom da se provode samo na mladoj populaciji.

Znanstvenici Fabio Sabatini i Francesco Sarracino sa sveučilišta u Rimu i Luksemburgu proveli su istraživanje nad 50.000 ispitanika u 24.000 kućanstava u Italiji kako bi otkrili kako korištenje društvenih mreža utječe na njihovo psihičko zdravlje.

Istraživanjem se htjelo otkriti utječe li i na koji način korištenje društvenih mreža na poimanje vlastite sreće i blagostanja.

Ispitanici su morali odgovoriti na pitanje 'Koliko ste u cjelini zadovoljni svojim životom' ocjenom između 1 i 10, pri čemu je 1 potpuno nezadovoljan,a 10 potpuno zadovoljan. Pritom su morali i objasniti svoje navike o korištenju društvenih mreža.

Prikupljeni su podaci o tome koliko se često ispitanici nalaze s prijateljima i smatraju li kako se ljudima može vjerovati. To je autorima istraživanja omogućilo da istraže odnos između te dvije komponente te su došli do zaključka kako su kontakti licem u lice pozitivno utječu na stvaranje povjerenja medu ljudima, a samim time i na svijest o vlastitoj dobrobiti.

Budući da komunikacija na društvenim mrežama ne podrazumijeva 'stvarni' kontakt, povjerenje se teže uspostavlja što negativno utječe na svijest o vlastitoj sreći i blagostanju.

- Korištenje društvenih mreža povezano je s manjim stupnjem socijalnog povjerenja, tvrde znanstvenici.

Sabatini i Sarracino ističu i negativne učinke diskriminacije i govora mržnje na društvenim mrežama te tvrde kako se umjerenije korištenje može dovesti do povećanja blagostanja.


Manje stresa i više samopuzdanja

Istraživanja o društvenim mrežama proučavaju kako njihovo korištenje utječe na naš društveni život, proizvod ili reputaciju vaše tvrtke, no rijetko se govori o učincima Facebooka i Twittera na naše tijelo i um.

Jeste li se ikad zapitali do kakvih kemijskih reakcija dolazi svaki put kad otvorite Twitter ili kako korištenje interneta utječe na naš mozak.

Većinu simptoma već smo i sami primijetili jer velik broj ovisnika o mreži ne može provesti više od 10 minuta bez provjeravanja e-maila ili inboxa na društvenim mrežama.

Ipak, pojedina istraživanja pokazuju kako društvene mreže mogu pozitivno utjecati na naše psihofizičko stanje.

Jeste li znali kako:

- Twitter djeluje kako ispušni ventil kad je riječ o stresu. Istraživanja su pokazala kako se tijekom korištenja Twitterom povećava razina hormona oksitocina koji je poznat po svojim umirujućim učincima.

- Svaki put kad dobijemo obavijest o aktivnostima na društvenim mrežama, aktivira se centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens) jednako kao i tijekom hranjenja ili vođenja ljubavi

- Društvene mreže pomažu u stvaranju adrenalina

- Istraživanje sveučilišta Cornwell pokazalo je kako su studenti osjećali bolje te imali više samopouzdanja nakon vremena provedenog na Facebooku, nego nakon tradicionalnih vježba za podizanje samopouzdanja

- Britanski Guardian proveo je istraživanje medu 2000 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu i otkrio kako korištenje društvenih mreža ljude čini sretnijim nego što to čine obitelj, novac ili prijatelji

- Kad je riječ o komunikaciji između vodećih svjetskih brandova i njihovih korisnika, čak 55% komunikacije na Twitteru bilo je pozitivno intonirano

- Facebook i ostale društvene mreže sramežljivoj djeci omogućuju socijalizaciju koja inače ne bi bila moguća zbog koje će lakše prebroditi probleme u komunikaciji licem u lice

Komentara 6

Avatar targus
targus
17:07 27.09.2014.

sve je napisano u tekstu,..mada moje mišljenje prevaže u korist negativnih činjenica. Ja sam jedan od onih koji nema fejs, i uopće mi ne fali.

marko Šević
18:01 27.09.2014.

gdje je članak? ja vidim samo 2. rečenice.

RO
robinw
22:50 27.09.2014.

u principu nemam ništa protiv društvenih mreža, ako je to razbibriga kad ti je dosadno...ali kad mi netko kaže da ima 598 fb prijatelja a onda kad mu jedan stvarno zatreba, od 598 ni glasa..em ti prijatelji takovi!! ajde mi lajkajte sada ovaj komentar, to će me usrećiti i ispuniti adrenalinom..:):)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije