Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Umjetna inteligencija korisnicima pomaže da uhvate više od života

Huawei
Foto: Promo
1/3
12.09.2018.
u 10:08

Najveći je napredak u implementaciji umjetne inteligencije Huawei ostvario na mobilnoj fotografiji

Kao jedan od globalnih lidera po ulaganju u tehnologije umjetne inteligencije, sa 16 istraživačkih razvojnih centara smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini, jedan od fokusa istraživanja tvrtke Huawei je implementacija umjetne inteligencije u pametnim telefonima. Uloga umjetne inteligencije u svakodnevici nastavlja se povećavati, a pametne algoritme koristit ćemo u kontekstu širokog spektra životnih navika - u prijevozu gdje će nam odabirati najbolje prometne rute kako bi izbjegli gužve, u video igrama, pametnim osobnim asistentima i pametnim domovima koji će štedjeti energiju i prilagođavati se našim životnim navikama i emocijama.

Procjenjuje se da će do 2020. godine 80 posto pametnih telefona imati AI, a jedan od predvodnika u tom razvoju je Huawei, koji je već razvio najpotentniji procesor baziran na umjetnoj inteligenciji na tržištu pametnih telefona, Kirin 970, koji optimizira rad aplikacija na P20 pametnom telefonu i produžuje trajanje baterije. Korisnici ne moraju toliko često puniti uređaj, ne gube vrijeme, mogu dulje komunicirati, dulje surfati, biti zadovoljniji iskustvom korištenja svog telefona i uhvatiti više od života.

Foto: Promo

Ipak, najveći je napredak u implementaciji umjetne inteligencije Huawei ostvario na mobilnoj fotografiji. Novi modeli Huawei P20 Pro i Huawei P20 rangirani su kao mobiteli s najvišim VCX (Valued Camera Experience) rezultatima, postignuvši ocjene 74 i 71, dok su na testu DxO Marka na listi pametnih telefona s najboljom kamerom postigli 109 i 102 boda. Kamere novih Huawei modela sadrže mnoštvo opcija omogućenih pametnom inteligencijom, koje unaprjeđuju korisničko iskustvo i poboljšavaju kvalitetu fotografija. Na primjer, mogu prepoznavati lica i objekte koje želite snimati i na temelju toga vam predložiti kadar, prepoznaju i uvjete u okruženju poput svjetlosti i automatski im se prilagođavaju. Rezultat su vrhunske fotografije, nalik fotografijama profesionalaca, bez puno truda i bez nužnog predznanja o fotografskim tehnikama.

Ogroman potencijal AI u brojnim područjima

AI donosi ogroman potencijal za stvaranje nove vrijednosti u marketingu, industriji koja se sve više oslanja na automatizaciju. Umjetna inteligencija pomoći će marketingašima da potencijalnim kupcima šalju personaliziranije i relevantnije poruke. Umjetna inteligencija biti će jedan od najvećih disruptora u zdravstvu. Pomoći će liječnicima u dijagnostici, analizi nalaza i odabiru odgovarajućih lijekova. Algoritamska rješenja u zdravstvu, u kojima računala analiziraju veliku količinu podataka o slučajevima pacijenata i onda na temelju njih preporučuju tretmane postoje već i danas. Umjetna inteligencija utjecat će i na transport. Samovozeća vozila više ne spadaju u sanjarske vizije budućnosti već su vrlo opipljiva stvarnost. Takva bi vozila mogla revolucionarizirati transport i prijevozničke usluge tako što bi ih učinile bitno sigurnijima, a osim toga, pametni navigacijski sustavi mogli bi smanjiti nepotrebne troškove koji nastaju zbog gužvi u prometu.

Foto: Promo

Huawei je nedavno predstavio i novi SoC, Kirin 980, koji će donijeti pravu evoluciju u svijet mobilnih tehnologija umjetne inteligencije. Kao prvi svjetski SoC proizveden TSMC-ovim 7 nm procesom, Kirin 980 kombinira najbolje performanse, efikasnost, povezivost te snagu umjetne inteligencije.

Budućnost je svakako uzbudljiva

Prije par mjeseci, Huawei je zajedno s Porcheom proveo prilično zanimljiv eksperiment. S obzirom da je sustav umjetne inteligencije posebno dobar u prepoznavanju predmeta, htjeli su vidjeti može li isti sustav pilotirati autom, odnosno, zaustavljati se kada detektira prepreku na putu. Uspjeli su u samo pet tjedana. Osim toga, zanimljivi su i napretci u izgradnji Huaweijevog osobnog asistenta. Kompanija, naime, razvija prvog osobnog asistenta koji će osim regularne inteligencije imati i komponentu emocionalne inteligencije. To znači da neće samo moći odgovarati na upite i obavljati zadatke kakve digitalni asistenti obično obavljaju, već će imati sposobnost prepoznavanja korisnikova emocionalnog stanja i prilagoditi se njemu. Na primjer, ako procjeni da je korisnik trenutno ljutit, neće mu pustiti glasnu glazbu i potencijalno pogoršati stanje.

Za više informacija posjetite Huawei stranicu za korisnike, Facebook stranicu Huawei Mobile Hrvatska, FB Huawei Showcase aplikaciju, Huawei Mobile Hrvatska Instagram, Huawei Mobile Hrvatska You Tube kanal te Huawei Mobile Hrvatska Twitter.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije