Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI DAN JUBILARNOG LEAP SUMMITA

Ulaganje u digitalizaciju i znanje je budućnost Europe

LEAP Summit
Foto: Leap Summit
1/4
02.10.2020.
u 10:12

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, generalni partner LEAP Summita, otvorio je ovogodišnju konferenciju istaknuvši kako je vizija Europske komisije ulaganje u zelenu i digitalnu tranziciju na temelju kojih bi Europa trebala postati predvodnica u svijetu.

Jubilarno peto izdanje međunarodne multidisciplinarne konferencije LEAP Summit, održava se  u zagrebačkom Branimir Minglle Mallu. Kako bi se poštovale epidemioloških mjera, broj posjetitelja je ograničen no organizatori su omogućili live streaming putem službene Facebook stranice za sve zainteresirane. Prvog dana domaći i strani predavači bavili su se temama poduzetništva, inovacija te zelene i digitalne tranzicije.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, generalni partner LEAP Summita, otvorio je ovogodišnju konferenciju istaknuvši kako je vizija Europske komisije ulaganje u zelenu i digitalnu tranziciju na temelju kojih bi Europa trebala postati predvodnica u svijetu. Naglasio je kako je upravo ovih dana Komisija poručila državama članicama da svoje planove za oporavak, koji će biti sufinancirani europskim sredstvima, usmjere na zelenu tranziciju uključujući obnovljive izvore energije i ekološki čiste tehnologije te na digitalizaciju uključujući razvoj digitalnih vještina u obrazovnom sustavu. „Vjerujemo da će ti smjerovi oblikovati našu budućnost, jer samo mi možemo odlučiti kakvu Europu želimo“, rekao je Zlatev.

Na tragu tih poruka Komisije su i planovi nizozemskog Hrvata Jana de Jonga koji pokreće tvrtku koja će nizozemsku agro-tehnologiju uvesti u Hrvatsku. „Žalosno je da Hrvatska koja je nekoć hranila cijelu regiju, sada nema dovoljno hrane ni za svoje vlastite potrebe. Vjerujem da će s ovim tehnologijama Hrvatska može biti samodostatna, ali i hraniti Europu“, zaključio je de Jong. Posljednjih mjeseci aktivno se zalaže za otvaranje granica digitalnim nomadima, kako je rekao, individualcima koji ne bi dolazili u Hrvatsku kao turisti na nekoliko dana ili tjedana, već bi tu živjeli i radili nekoliko mjeseci ili godina. Njegovu ideju podupire i Vlada RH s kojom trenutno, naglasio je, priprema zakonsku regulativu koja bi do kraja ove godine trebala omogućiti slobodan i ulaz i rad digitalnim nomadima.

Najpoznatiji hrvatski digitalni nomad Tomislav Pancirov, objasnio je kako početi s tim zanimanjem u Hrvatskoj. „Istraži tržište, definiraj svoju uslugu ili proizvod, pripremi novac i riješi zakonske osnove. Bitno je znati da nikad nećeš biti potpuno spreman. Zato treba riskirati i biti svjestan da sve ovisi o tebi, ti stvaraš pravila a ne netko drugi.“

Anne Skare Nielsen, danska futuristkinja naglasila je kako je teško previdjeti budućnost zbog čega se nikada ne treba ograničavati. “Turist i futurist nisu toliko različiti. Oboje s oduševljenjem čekaju što će novo vidjeti i doživjeti.“ Nielsen je zaključila kako bismo se svi trebali voditi takvim pogledom na život.

O važnosti investiranja u mlade poduzetnike, na panel raspravi, govorili su Renata Brkić – visoka povjerenica Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela te Teo Petričević – stručnjak za društveno poduzetništvo i inovacije. Mladima su poručili da budu otvoreni otkriti tko su, da uvijek budu svoji jer nas društvo na to ne potiče, te da budu spremni slaviti i uspjehe i poraze budući da nam upravo porazi omogućuju rast.

Osim navedenih predavača, na prvom danu izlagali su i Ognjen Bagatin – generalni direktor poliklinike Bagatin, Filip Ljubić - osnivač i direktor IT agencije Q, Goran Vrabec – direktor OPG-a Volim ljuto, Ivo Bolta – voditeljica digitalne strategije i kreative Bruketa & Žinić & Grey, Mislav Javor – osnivač start upa AMPnet i Mirko Logožar – osnivač edukativne platforme za zdrav način života Different.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije