Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada ignorira

Ukrajinci proglašeni najvećim 'piratima'

piratstvo
Arhiva VL
03.05.2013.
u 08:49

Čak je i ukrajinska Vlada priznala da većina računala u njihovim uredima ima nelicencirane softvere.

Ukrajina se okitila krunom najvećeg kršitelja prava intelektualnog vlasništva, piše BNOnews.

Godišnje izvješće američke Vlade uz prvaka Ukrajinu navodi i još neke ozbiljne prekršitelje, poput Kine, Rusije i Tajlanda.

Američka Vlada izrazila je veliku zabrinutost zbog urušavanja cjelokupnog sistema prikupljanja i davanja glazbenih honorara. Navode kako je ukrajinska Vlada, iako je prepoznala problem ilegalnog prikupljanja honorara od strane društava koji tvrde da su autorizirani za to, nije ništa poduzela.

Naprotiv, Državni zavod za intelektualno vlasništvo Ukrajine prošle godine ukinuo je glazbena prava Ukrajinskoj glazbenoj ligi, za koju proizvođači tvrde da je još donekle i isplaćivala honorare. Neki tvrde kako je ovaj potez pokušaj osnaživanja ilegalnih društava usko povezanih s vladinim dužnosnicima.

Ukrajini ne ide u prilog ni priznanje Vlade da je većina softvera na njihovim računalima nelicencirana.

Istraživanje je pokazalo je kako Ukrajima ima veću stopu softver piratstva od svih zemalja zajedno koje su se našle na listi.

Raste i zabrinutost zbog razvoja piratstva kojim su ugrožena djela zaštićena autorskim pravima. ExtraTorrent.com smješten u Ukrajini jedan je od najvećih BittTorrent sistema, nalazi se u top 200 stranica u čak sedam zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, Australiju i Indiju, što ukazuje, piše u izvješću, da je ta zemlja \"sigurno utočište za online piratstvo\".

Među 30 zemljama pod povećalom zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva nije se našla i Hrvatska.

>>Veleposlanik SAD-a fanovima: Prestanite skidati Igru prijestolja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije