Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodska tehnička škola

Učenici izrađuju robote i programiraju njihov rad

02.03.2016., Slavonski Brod - Ucenici izradjuju i upravljaju robotima na radionici prakticne nastave u sklopu europskog projekta Robo challenge.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
07.03.2016.
u 00:15

– Zanimljivije je nego na redovitoj nastavi. Ispočetka mi sve činilo vrlo složenim, ali ubrzo sam shvatio da robotika nije bauk – kaže Vlatko Lović

Da je robotika korak ka osuvremenjivanju obrazovanja, prepoznali su u slavonskobrodskoj Tehničkoj školi koja godinama osluškuje potrebe tržišta rada, surađuje s poduzećima iz RH i EU i prati trendove. Lani su iz Europskog socijalnog fonda povukli gotovo 2,5 milijuna kuna za projekt “Robo challenge”, koji pridonosi povećanju prohodnosti u visoko obrazovanje i zapošljivosti učenika. U suradnji sa Strojarskim fakultetom te novogradiškom Elektrotehničkom i ekonomskom školom, opremili su laboratorij, pokrenuli školu robotike i modernizirali zastarjeli nastavni plan i program.

– Robotika i automatizacija su područja 21. stoljeća. Danas ne možemo zamisliti automobilsku ni bilo koju drugu industriju bez automatiziranih procesa, pa smo naglasak stavili na mobilnu robotiku, gdje naši učenici, studenti i profesori uče kako izraditi, dizajnirati i programirati robota – kaže voditeljica projekta Vikica Lukić. Povučenim novcem škola je kupila 25 kompleta od kojih su učenici izradili robote, programirali ih i upravljaju njima. Roboti su ovdje mali nogometaši koji će 15. travnja na završnoj konferenciji projekta odmjeriti snage. – Želimo u mlade usaditi logiku programiranja, kako bismo dobili širu sliku o tome što se sve može učiniti s robotom – nastavlja V. Lukić. Robote zasad koriste u didaktičke svrhe, ali danas-sutra oni mogu postati sve što čovjek poželi. Učenici će prema svojim željama kreirati programe za, primjerice, usisivač, kosilicu, ralicu za snijeg, viličar u krugu Đ. Đakovića ili regulaciju temperature i razine vode u bazenu. Sve će regulirati mobitelom. Učenici su oduševljeni.

– Zanimljivije je nego na redovitoj nastavi. Ispočetka mi sve činilo vrlo složenim, ali ubrzo sam shvatio da robotika nije bauk – kaže Vlatko Lović, a njegov kolega Josip Jozić dodaje: – Sudjelovanjem u radionicama ulažem u svoju budućnost. Planiram upisati strojarstvo, pa će mi ovo znanje koristiti i u budućem poslu.

>> Veliki preokret u autoindustriji! Mercedes zamjenjuje robote ljudima

Komentara 1

Avatar Hunter86
Hunter86
01:24 07.03.2016.

Svaka cast!😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije