Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cirque du Soleil

U Zagreb stiže predstava u kojoj je smartfon obvezno uključiti

Turneja Cirque du Soleil u arenama diljem svijeta - TORUK – The First Flight
Foto: Promo
30.10.2018.
u 06:00

U prosincu u Zagrebu gostuje Cirque du Soleile sa svojom predstavom ‘TORUK – The First Flight’, nadahnutom uspješnim filmom Jamesa Camerona ‘Avatar’

“TORUK – The First Flight” naziv je predstave kanadske cirkuske atrakcije Cirque du Soleila koja je inspirirana filmom “Avatar” Jamesa Camerona. U sklopu europskog dijela velike svjetske turneje u prosincu gostuje u Zagrebu. No, ovo nije običan show jer su znalci Cirque du Soleila u suradnji s tvrtkom SAP, dugogodišnjim partnerom, razvili posebnu aplikaciju koja omogućuje publici da postane dijelom predstave.

– Obično se publiku na početku zamoli da ugasi svoje telefone i da ih ne koristi tijekom nekog događanja. Ovdje je situacija suprotna – želimo da publika bude fokusirana na sve što se događa na pozornici, ali i da istodobno aktivno sudjeluje u njoj – izjavio je Jean François Bouchard, kreativni direktor Cirque du Soleila.

Cirque du Soleil uvijek nastoji pružiti nešto novo, biti inovativan, a imao je veliku želju u svoje predstave integrirati više tehnologije. Riječ je o potpuno novom svijetu, novoj razini i načinu gledanja.

Pomoću tehnološkog sustava HANA svaki korisnik tijekom trajanja predstave može u aplikaciji pronaći svoju točnu lokaciju u gledalištu čime se pokreću posebni vizualni efekti u Areni.

HANA precizno koordinira interaktivne efekte tijekom showa hvatajući tisuće pametnih telefona koji simultano sudjeluju tako da kreiraju svjetlosne i vizualne efekte u predstavi. Publici se čini kao da se nalazi na samoj pozornici i izvodi zahtjevne fizičke pokrete. Aplikacija je vodi kroz predstavu dajući joj upute u kojem trenutku telefon trebaju okrenuti, protresti, pritisnuti tipku ili zasvijetliti posebno ugrađenom rasvjetom što se onda reflektira na scenu i pozornicu. Na ovaj način zajednički kreiraju dio predstave.

Aplikacija “TORUK – The First Flight” napravljena je za pametne uređaje iOS i Android, moguće ju je preuzeti, no postaje funkcionalna kada se upišete, odnosno kada navedete predstavu koju gledate. Predstavu je dosad pogledalo gotovo milijun i pol ljudi, a odigrana je više od 350 puta u više od 50 gradova svijeta. “TORUK – The First Flight” održat će se u Areni Zagreb od 7. do 9. prosinca.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:19 30.10.2018.

Onda neka daju dodatne baterije, odnosno smartfonove onima koji ih nemaju, a ne da ovako oni tebe prisiljavaju da trošiš svoju bateriju na neke tamo njihove ortačke prikaze kvaziumjetnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije