Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARTHack 2019.

U Švicarskoj novi uspjeh hrvatskih informatičara

Luka Strižić
Foto: Privatni album
11.03.2019.
u 10:39

U kategoriji 400 sudionika iz cijelog svijeta, student završne godine zagrebačkog FER-a Petar Šegina i nedavno diplomirani FER-ovac i magistar svemirskih znanosti Luka Strižić, koji su već ostvarili više međunarodnih uspjeha, ovaj put su bili najbolji u kategoriji blockchain tehnologije

Osvajanjem prvog mjesta u jednoj od kategorija velikoga međunarodnog natjecanja STARTHack 2019. u švicarskom Sr. Gallenu, hrvatski informatičari su ostvarili još jedan veliki uspjeh.

U kategoriji 400 sudionika iz cijelog svijeta, student završne godine zagrebačkog FER-a Petar Šegina i nedavno diplomirani FER-ovac i magistar svemirskih znanosti Luka Strižić, koji su već ostvarili više međunarodnih uspjeha, ovaj put su bili najbolji u kategoriji blockchain tehnologije.

Oni su nagrađeni za projektiranje programa za crtanje (precrtavanje, docrtavanje...), u kojem je temeljni crtež "digitalno platno" na kojem su uz doplatu moguće intervencije, a prikupljeni se novac može usmjeriti u humanitarne ili druge potrebe. Program prati i javni "pametni ugovor", pa svi sudionici projekta imaju stalni uvid u namjenu novca. U pozadini svih interakcija nalazi se Fleta-in blockchain koji razmjenjuje informacije među sudionicima i financijski vodi projekt.

Na dvodnevnom natjecanju koje je završilo u nedjelju, Šegina i Strižić za svoj su rad nagrađeni tokenima južnokorejske tvrtke Fleta, koja je bila i jedan od pokrovitelja. Njihova će, kako je najavljeno, kriptovaluta postati javna tijekom travnja ove godine, od kada će se moći mijenjati za druge kriptovalute ili unovčiti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije