Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNČEVE BAKLJE

U samo dva dana dogodile se čak tri eksplozije u Sunčevoj atmosferi

Sunčeve baklje
Foto: NASA
11.06.2014.
u 21:59

Sunčeve baklje ove snage mogu poremetiti radijsku komunikaciju u Europi

U dva dana dogodile su se čak tri velike eksplozije klase X u Sunčevoj atmosferi, takozvane Sunčeve baklje, objavila je američka svemirska agencija NASA. Sve tri eksplozije dogodile su se u aktivnom dijelu Sunca tijekom utorka i srijede.

Sunčeve baklje dijele se na A, B, C, M ili X prema vršnom toku energije. X označava najsnažnije Sunčeve baklje, a snaga se mjeri još i brojevima od 1 do 9 koji idu iz slovo. Na primjer, baklja klase X2 dvostruko je snažnija od one klase X1. Prva eksplozija iz ovog niza bila je najsnažnija, X 2,2, druga X 1,5, a treća X 1,0.

NASA navodi kako štetna radijacija nastala ovakvim eksplozijama ne može proći kroz Zemljinu atmosferu i tjelesno ozlijediti ljude, no kada je dovoljno snažna može poremetiti sloj atmosfere kojim putuju GPS i komunikacijski signali. Eksplozije koje su se dogodile u utorak i srijedu dovoljno su snažne da prouzrokuju privremene promjene u radijskoj komunikaciji u Europi, prenosi The Independent.

 

>> Sunčeva oluja mogla bi ugroziti opskrbu strujom na Zemlji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije