Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinsko-špijunski rat se nastavlja

U pozadini koronakrize; Huawei i dalje na Trumpovoj meti

huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
01.04.2020.
u 09:48

Nove sankcije nametnute kineskom divu Huaweiju, sada im ne žele omogućiti dobavu čipova iz tajvanskog TSMC-a

Huawei, kineski tehnološki div, proizvođač opreme za novu generaciju mobilnih mreža 5G te proizvođač pametnih telefona, koji se nalazi u središtu trgovinsko-špijunskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ponovno je u fokusu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Prošla je godina dana otkako je Huawei na Trumpovoj crnoj listi kineskih tvrtki, s kojima je američkim tvrtkama zabranjeno trgovati. Tako svi Huaweijevi novi mobiteli nemaju Googleovu podršku, te s obzirom na to ne mogu dobiti licenciju za online trgovinu Google Play. Tako nemaju ni većinu appova posebice Googleovih aplikacija koje se u njoj nalaze, premda ih drugim načinima mogu nabaviti, iako ne u punoj funkcionalnosti.

Trump ne da čipove

Trump sada planira Huaweiju zadati dodatni udarac, izvještava Reuters. Piše da su se visoki dužnosnici Trumpove administracije složili s novim mjerama za ograničavanje globalne opskrbe čipovima kineskog tehnološkog diva Huaweija, dok Bijela kuća pojačava kritike na račun Kine zbog koronavirusa. 
Prema predloženoj izmjeni pravila, strane kompanije koje koriste američku opremu za izradu čipova trebale bi dobiti američku licenciju prije nego što Huaweiju isporuče određene čipove. 
Jedan od izvora tvrdi da je promjena pravila usmjerena na suzbijanje prodaje čipova iz tajvanskog TSMC-a, kao najvećeg svjetskog proizvođača. Ipak, još uvijek je nejasno, navodi Reuters, hoće li Trump ostvariti svoje prijetnje. Jer, ako se finalizira odluka, to bi moglo nanijeti udarac Huaweiju i TSMC-u, ali i američkim tvrtkama.
“To će imati daleko negativniji utjecaj na američke kompanije nego na Huawei jer će Huawei razviti vlastiti lanac opskrbe”, rekao je trgovački odvjetnik Doug Jacobson. “U konačnici, Huawei će pronaći alternativu.”

Istovremeno, proteklog tjedna Huawei je u online događanju predstavio svoje nove smartfone – tri pametna telefona: P40, P40 Pro i P40 Pro +. U Huaweiju se ponose novitetima i, kako tvrde, ponovo su digli kvalitativnu ljestvicu kada se radi o kamerama i primjeni umjetne inteligencije. Nažalost, Huaweijevi novi pametni telefoni predstavljeni su usred svjetske krize kada europsko tržište praktički ne postoji zbog izolacije građana gotovo svih zemalja. Usto novi mobiteli nemaju ni pune funkcionalnosti Googlea. No čelnici Huaweija poručuju kako se nadaju da se serija P40 i dalje može prodati vrlo dobro u globalnom smislu. 
Pri tom su poručili da je koronavirus pod kontrolom u Kini te da se njihova proizvodnja ubrzala.
Osim što nastavljaju proizvodnju mobitela, ubrzano kreiraju vlastiti ekosustav aplikacija, točnije online trgovinu koja će zamijeniti onu Googleovu. “Većina najpopularnijih aplikacija integrirat će se u jezgru HMS (Huawei Mobile Services) i nalazit će se u AppGalleryju”, rekao je. “To se poboljšava vrlo, vrlo brzo.”
Istovremeno ističu kako žele nastaviti suradnju s Googleom i nadaju se da će se to dogoditi. 
Huawei istovremeno, kao i ostale kineske kompanije, odnosno kineska vlada, pomaže u opskrbi zemalja medicinskom opremom.

Donacije nisu Huaweijev PR

No proteklog tjedna iz Huaweija su objavili da će smanjiti donacije zaštitnih maski EU, prenosi Euractiv. 
Naravno, ponovno su razlozi takvog razvoja događaja političke prirode. U Huaweiju su se naljutili jer ih je jedan europski čelnik prozvao da putem donacija iskazuju moć i šire svoj utjecaj u Europi. 
Iz Huaweija su poručili da takve insinuacije ne žele trpjeti te ne žele biti uključeni u širi geopolitički sukob koji im se imputira, jer njihove donacije, dodaju, nemaju nikakve veze s PR aktivnostima i pozicioniranjem tvrtke u EU. 
 Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, kazao je da se Huawei igra “politike velikodušnosti” u sklopu “globalne bitke”. “Kina agresivno gura poruku da je, za razliku od SAD-a, odgovoran i pouzdan partner. U borbi narativa vidjeli smo i pokušaje diskreditacije EU te neke slučajeve u kojima su Europljani stigmatizirani kao da su svi nosioci virusa “, napisao je Borell u svom postu.
Ipak, Huawei će “ostati otvoren” za razgovore sa zdravstvenim vlastima u EU kojima je “hitno potrebna” dodatna oprema, piše Euractiv.
 U protekla dva tjedna Huawei je donirao milijune maski koje se otišle u nekoliko zemalja članica EU, uključujući Italiju, Irsku, Češku, Poljsku, Nizozemsku i Španjolsku.
Tvrtka nije jedina kineska tvrtka koja je to učinila: donirali su i Alibaba i ostale kineske tvrtke koje proizvode pametne telefone. 
“Mi ćemo okončati naš program darivanja maski ovdje u Europi”, poruka je Huaweija “Jer za nas to nikad nije bila PR kampanja

Komentara 1

SI
sisavac
12:24 01.04.2020.

baš tako, huawei će u svoj lanac opskrbe staviti kineske dobavljače, koji će dodatno ojačati. gubitnik će ipak biti tajvanci, osim ako ne pristanu da se napokon vrate u kinesku domovinu, što su oduvijek i bili. amer, a posebno google, dobiva konkurenta kakvog još nije imao. svi koji imate huaweie, ajd pogledajte listu aplikacija kroz njihov hms, appgallery... jel vam nešto fali? što? dal vam je bitno? za sve postoji zamjena. ovu igru amer ne može dobiti. jednostavno nije tehnološki dorastao. a krađu intelektualnog vlasništva, tuđih znanja, kinez neće dopustiti. neki malo stariji se sjećaju da je amerika početkom 80-ih to već napravila, japanci su ih prešišali u elektronici, pa su napali toshibu, koja im je na kraju predala tehnologiju, i odustala od razvoja u jednom za amere bitnom dijelu. samo što su japance imali pod kontrolom, dok kineze nemaju. kinez igra na duge staze. njemu 5 godina ne znače puno, to sam znači da neće baš svaki dan imati povrće na stolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije