Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šest timova

U inkubatoru Algebra LAB-a razvija se 11. generacija startupa i njihovih ideja

Zagreb: Startup inkubator u Algebri
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
27.02.2019.
u 08:55

U Algebrinu startup inkubatoru timovi rade na realizaciji svojih poslovnih ideja, provjerili smo kako im ide

Algebra LAB, točnije njihov startup inkubator već školuje svoju jedanestu generaciju. Taman su negdje na sredini programa, posjetili smo ih da bismo vidjeli kako su i koliko odmakli od početnih pozicija. Nismo se posvetili baš svima, zatekli smo šest timova koji su spremno održali pitch za medije. Radi se o timovima koji su sredinom studenog nakon prvobitne selekcije primljeni u program i razvijaju se. 

Već imaju gotove ili polugotove proizvode i svakako plan dugoročnijeg i strukturiranog razvoja na obzoru. Zajedničko im je što su, kako kažu, dobili podršku i pomoć kada se radi o smjeru kojim se trebaju kretati i, možda najvažnije, mrežu stručnjaka koju mogu koristiti.  Inkubator startupa funkcionira u četveromjesečnom ciklusu tijekom kojega članovi odabranih timova mogu sudjelovati u radionicama, raditi s mentorima, učiti kako rješavati probleme s kolegama u zajednici i štošta drugo.  Cilj je da startupi na tržište izađu s cjelovitom i zaokruženom i poslovnom idejom. Završetak programa jest demo dan kada svi timovi pred publikom mentora, potencijalnih investitora i poslovne zajednice prezentiraju svoje ideje. A mi smo imali svojevrsnu pretpremijeru polovice od 11 timova koji su trenutačno u programu.  

SmartStop projekt pametnih stanica za javni prijevoz

SmartStop projekt osmislili su studenti: Franjo Topić (21), i Antonio Patljak (21) i Ivan Popović (21). Radi se o pametnoj stanici za javni prijevoz. Nadstrešnica stanice bila bi prekrivena solarnim panelima koji bi bili povezani s klupom koja bi služila i kao punjač za razne pametne uređaje. Stanica bi na bočnim stranama imala postavljene ekrane koji bi u realnom vremenu prikazivali kartu, odnosno kretanje autobusa. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Posebnost je što bi na ekranima bila prikazana i ponuda u mikrookruženju, odnosno za svaku stanicu. Postoji  li, primjerice, kafić, zalogajnica, knjižnica, izložba ili nešto slično nedaleko od stanice, putnici bi znali za njihovu ponudu i događanja koja nude. Idejno rješenje je gotovo, radi se na izradi prototipa, a tim vodi i razgovore s odgovornima u gradovima koji žele postati pametni i napredni.

Mirna je nova robna marka iz radionice PP tima koja će uskoro na tržište 

Tea Duvnjak (29) i Mirna Mihoković (28) jedine su od rijetkih žena koje trenutačno djeluju u Algebrinu startup inkubatoru. One razvijaju svoj proizvod koji nije aplikacija ni platforma, već modni brend. Razlikuju se i po tome što nisu programerke, već modne dizajnerice, no kako tvrde, smatraju da tehnologija mora biti u službi svih sadašnjih proizvoda te da im može pomoći u nizu dijelova poslovanja. Kako vele, obje vole i znaju raditi rukama te vjeruju da odjeća koju planiraju proizvoditi mora biti potpomognuta modernim  tehnologijama.  

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ono što pripremaju jest brend koji povezuje stare tehnike proizvodnje s novima, dok su materijali kojima se služe održivi i ekološki prihvatljivi. U Algebrinu inkubatoru dobile su znanja iz biznisa i marketinga, odnosno stvarna i realna znanja koja su im potrebna da razviju svoj brend koji su nazvale Mirna.

Smart Waiter - sustav za digitalno naručivanje

Karlovčanin Dejan Kalanj (28) te njegov brat Goran i Christian Jurišić (41) osmislili su sustav za naručivanje - Smart Waiter. Cilj je, kako kaže Dejan Kalanj, uštedjeti na barem jednom konobaru ili aplikacija može služiti kao pomoćni alat konobarima. U doba kada nedostaje radne snage aplikacija može i zamijeniti konobara, a gosti bi joj jednostavno pristupali putem QR koda ili senzora. Tako bi brže naručivali i pritom točno.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Aplikacija bi ispravila netočnosti u prijevodima te bi gosti imali i točne informacije. Aplikacija za hotele ima i niz dodatnih funkcionalnosti. Algebra im je pomogla u networkingu tako da sada za svoje proizvode imaju i demo isproban u Medulinu i investitora. 

Ding - putokaz za studente kako pronaći pravi posao i ući na tržište radne snage 

DING tim čine Tomislav Krišto (31) i David Rey Hudeček (31). Dvojac već ima edukacijski centar Štreberaj koji priprema studente ekonomije za ispite i poslovne edukacije. A DING im je novi projekt koji bruse upravo u Algebri. Naime, kako kažu, za početak su odradili istraživanja među studentima, ali i poslodavcima i ona su im pokazala da postoji loša komunikacija na tržištu rada. Spoznali su da studenti nemaju jasnu viziju puta koji ih čeka nakon fakulteta.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DING bi im upravo tu trebao pomoći i trebao bi postati pravi karijerni kompas za studente koji bi mogli puno odmah po upisu na fakultete početi istraživati i pronalaziti zanimljive poslove i prema njima se usmjeravati.Usto bi i poslodavci imali priliku predstaviti se i prezentirati svoju potražnju. Aplikacija je na testu, za sada samo za studente ekonomije. 

Job Tag - sustav za digitalizaciju student-servisa i poticanje rada studenata u struci

Job Tag djelo je Bojana Došena (25), Marija Vegha (23) i Stjepana Pavlekovića (23), studenata Algebre. Ono što su oni osmislili jest olakšati studentima da se povežu s poslodavcima, točnije smanjiti broj koraka koje je potrebno napraviti da bi ugovor bio valjan i potvrđen od studentskih servisa i poslodavaca. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Njihova je ideja digitalizirati studentske servise i uštedjeti na birokraciji uz pomoć aplikacije, a potom je i razvijati.  Kada su prije mjesec dana ušli u Algebrin inkubator, počeli su konkretnije razvijati ideju tako da je, kažu, još uvijek u početnoj fazi, no s dobrim izgledima. Tako su dogovoreni razgovori s odgovornima, primjerice gradonačelnikom Bjelovara. 

JayOne platforma za Summer Work&Travel program

JayOne platforma je koju su osmislili Tomislav Toplak (20), Šimun Peša (24), Borna Boban (24) (na slici) te idejni pokretač Teo Toplak (24). Cilj je da se platformom povežu svi sudionici Summer Work Travel programa. Radi se o programu putem kojeg se tijekom ljetnih praznika pronalazi posao u SAD-u. Platforma korisnicima programa pomaže pri samostalnom pronalaženju poslodavaca, ali ih i povezuje s drugim sudionicima programa diljem SAD-a unapređujući tako njihovo iskustvo.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravo u tom dijelu Jay One, dakle, trebao bi olakšati traženje posla u SAD-u i na neki način dodatno zaštititi buduće radnike. Platforma bi ih povezala s poslodavcima i agencijama i pružala sve potrebne informacije glede putovanja i dobivanja viza. Bazna platforma na stranici www.jayone.org već je operativna i ima 1000 korisnika, no puna funkcionalnost trebala bi biti gotova prije ljeta.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
09:20 27.02.2019.

Pohvalna ideja... Ta Algebra se stvarno trudi, imaju studije i pokušavaju se probiti na tržištu, no jako ih koči ministarstvo i sveučilište, strah državnog od konkurencije je iznad bilo kakvog društvenog interesa. Ne vidim ništa loše u tome da se u Hrvatskoj prizna još jedno sveučilište, makar ono bilo privatno... A inače, to Zagrebačko sveučilište, nekada jedno od najboljih, zadnjih godina pada na ljestvicama po 100 mjesta godišnje. Totalno ugušeno birokracijom i čuvanjem pozicija. Počevši od vrha na niže...

MM
Marko_Maras
14:32 27.02.2019.

Sjajno je to što Algebra prati kasniju karijeru svih koji diplomiraju i onda objavljuje podatke o tome. To bi trebala raditi sva sveučilišta. Karijera bivših studenata jedini je stvarni kriterij po kojem se može procijeniti za koja je zanimanja najprikladniji neki studij.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije