Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energija u rukama građana

U 48 sati Križevčani skupili novac za novi sunčani krov

Foto: Zelena energerska zadruga
1/13
VL
Autor
Valentina Wiesner
15.03.2019.
u 15:51

Akcija prikupljanja novca za novu sunčanu elektranu na krovu križevačke knjižnice “Franjo Marković” doslovno je planula u manje od 48 sati!

Akcija prikupljanja novca za novu sunčanu elektranu na krovu križevačke knjižnice “Franjo Marković” doslovno je planula u manje od 48 sati! Toliko je trebalo građanima da prikupe 172 tisuće kuna koje ulažu u drugu “tranšu” projekta “Križevački sunčani krovovi” čiji je nositelj Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevaca. Interes za model mikrozajmova, u najmanjem iznosu od 1000 kuna, a najvećem od 7500 kuna izniman je, tako da će uskoro biti niknuti nova sunčana elektrana snage 30 kW koju u potpunosti financiraju građani. Razdoblje financiranja je 10 godina, a uz povrat uloženog, zajamčena je kamata 3%. Nakon 10 godina solarna elektrana prelazi, iz ZEZ-ova, u vlasništvo knjižnice.

Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku, te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima – kaže voditeljica kampanje “Križevački sunčani krovovi” Hajdana Rukavina iz ZEZ-a. U investiranju je sudjelovalo 40-ak građana preko internetske plaftorme ZEZinvest, a zanimljivo je da su, kroz anketu koja je provedena u prošlom ciklusu financiranja, kao glavni motiv ulagači naveli podršku ulaganju u obnovljive izvore i energetskoj neovisnosti, a ne kamatu koja je tada iznosila 4,5 posto. Grad Križevci najavljuje nove projekte jer im je cilj da postanu energetski neovisni do 2030.

>>Humanitarni projekt Time 4 a Change

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije