Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN

Turistička putovanja u svemir treba regulirati u roku od pet godina

nasa
Foto: NASA
16.03.2016.
u 08:44

Propisi moraju biti usvojeni radi sigurnosti i sprečavanja stvaranja neusklađene gomile propisa na razini pojedinih zemalja

Agencija Ujedinjenih naroda za zrakoplovstvo poručila je da najkasnije za pet godina treba usvojiti regulativu za turistička putovanja u svemir kako bi se podupro rastući svemirski turizam i transportni sektor.

Propisi moraju biti usvojeni radi sigurnosti i sprečavanja stvaranja neusklađene gomile propisa na razini pojedinih zemalja, poručili su iz Međunarodne agencije za civilno zrakoplovstvo (ICAO). Predložili suprilagodbu postojećeg regulatornog okvira za zrakoplovstvo, za koji su odgovorni ICAO i vlade pojedinih zemalja.

ICAO se "slaže s ocjenama da će suborbitalni letovi i letovi u vanjski svemir otvoriti nova turistička i prometna tržišta, te da su ulaganja u povezana istraživanja i razvoj i dalje na vrlo zdravoj razini", kazao je u utorak na skupu u Abu Dhabiju predsjednik Vijeća ICAO-a Olumuyiwa Benard Aliu.

"Osobno, kao inženjer, vrlo sam uzbuđen što svjedočim kako san i teorija o normaliziranim letovima u svemir postaju opipljiva stvarnost", dodao je čelnik UN-ove agencije.

U ICAO-u primjećuju da je blago porastao broj nacrta koji su pretočeni u stvarne letjelice. Procjenjuju također da će se taj trend nastaviti.

Ukazuju i na kontinuirano povećanje broja lansiranja raketa, ističući također da komercijalne svemirske luke postaju "operativna realnost".

Virgin Galactic, tvrtka za svemirski turizam u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona, prošlog je mjeseca predstavila novi komercijalni svemirski brod, 16 mjeseci nakon pada prethodnog broda, u kojem je pilot smrtno stradao.

Letjelica te kompanije SpaceShipOne bila je prva privatna letjelica koja 2004. stigla do ruba svemira.

U međuvremenu je tvrtka SpaceX, u vlasništvu milijardera Elona Muska, uspješno lansirala komunikacijski satelit u udaljenu orbitu, ali ovog mjeseca nisu uspjeli sigurno za platformu u oceanu prizemljiti prvu fazu rakete Falcon 9.

>> Prvi letovi iz Hrvatske u svemir već 2019. godine? MORH nije upoznat s projektom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije