Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidarni tobolčari

Tuneli vombata 
u Australiji postali utočišta za životinje

Vombati imaju zdepasta tijela, kratke udove i uške te vrlo kratak rep. U dobro razvijenom tobolcu obično je samo jedan mladunac koji u njemu provede i sedam mjeseci
Foto: Getty Images
1/7
15.01.2020.
u 10:52

I dok stručnjaci ističu mogućnost da se životinje zapravo ne sretnu, direktorica Udruge za zaštitu vombata kaže da je vidjela kako vombati dopuštaju drugima da borave u njihovim tunelima za vrijeme krize u vanjskom svijetu

Znate li što su vombati? Ili ste možda čuli za zdepaše? Hrvatska enciklopedija kaže da je riječ o porodici tobolčara koja obuhvaća dva roda i tri vrste. Isključivi su biljožderi, a borave na obroncima iznad vodotoka i dolina. Dobri su kopači i iskapaju sustav podzemnih kanala dug do 20 metara. Nastanjuju Australiju i Tasmaniju. Predstavnici su južni dlakavonosi zdepaš (Lasiorhinus latifrons) te medvjeđi zdepaš (Vombatus ursinus).

Društvenim mrežama u Australiji proširila se priča kako su ove životinje u strašnim požarima koji haraju Australijom pokazale neobičnu solidarnost s drugim vrstama koje stradavaju. Dopuštaju tako drugim životinjama da se zavuku u njihove iskope. I ne samo to, u nekim se prilikama ponašaju tako da tjeraju grupe životinja na sigurno, jer u njihovim ih nastambama požar ne može doseći. Ima tu i ironije prema saveznim australskim vlastima koje zadirkuju da su vombati za požarima ugrožene životinje učinili daleko više od vlasti.

– Svi glasajmo da se vombatima dopusti da upravljaju svime – kaže jedan tvit. Neki su zahvaljujući tim objavama doznali ponešto o tim simpatičnim životinjama, primjerice da mogu izrasti prilično velike. Drugi su pak u vijest koju je objavio i Greenpeace posumnjali, sve im je izgledalo kao nešto iz kakvog Disneyjeva filma. Primjerice, nema dokaza da su vombati iskazali tako visoku organizaciju u ponašanju da su uspjeli u svoje nastambe nagurati cijele grupe životinja. Jednostavno, vombati dosta loše vide pa je već i s te strane teško moguće da su se mogli organizirati na takav način. Iako postoji mala vjerojatnost da se tako nešto doista dogodi.

Vombati imaju zdepasta tijela, kratke udove i uške te vrlo kratak rep. U dobro razvijenom tobolcu obično je samo jedan mladunac koji u njemu provede i sedam mjeseci
1/7

– Oni su doista sposobni da iskažu iznimnu genijalnost kada je ona potrebna. Odbacila bih takvu mogućnost da sama nemam čudnovato iskustvo s vombatom od prije 40 godina, kada je jedan odlučio postati mojim prijateljem pa me proveo kroz šipražje. Nije me gurao kao što bi to činio pas ovčar, nego bi svako toliko zastao i pogledao slijedim li ga. I mladunčad samo prate majku nastojeći stalno s njome biti u fizičkom kontaktu, nije obrnuto kao kod pasa – kaže Jackie French, direktorica The Wombat Foundation, udruge za zaštitu tih životinja. No, je li moguće da ipak primaju druge životinje u svoju nastambu? Obično ne, govore stručnjaci, da se u njoj pojavi koala i vombat je spazi, vrlo brzo bi je otjerao. Međutim, riječ je o prilično velikim tunelima pa je moguće da se životinje ne sretnu.

Jackie French i ovdje tvrdi kako je vidjela da vombati dopuštaju drugim životinjama boravak u tunelima ako je vani neka kriza. U tragičnoj situaciji kroz koju prolazi Australija ovakve vijesti, čak i ako nisu sasvim istinite, izazivaju emocije. Neke od procjena, naime, pokazuju kako je u požarima do sada nestalo oko milijardu različitih životinja. Jedan je post o vombatima spasiteljima dobio više od 255.000 lajkova te je podijeljen više od 65.000 puta. 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
13:01 19.01.2020.

Organizacija i empatija koja nedostaje vecini homosapiensa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije